Bse SAS


SAS Institute

EXAM A00-211

SAS Base Programming for SAS® 9

 

Total Questions:

 

204

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

1

 



Question: 1

 

The SAS data set SASUSER.HOUSES contains a variable PRICE
which has been assigned a

permanent label of “Asking Price”. Which SAS program
temporarily replaces the label

“Asking Price” with the label “Sale Price” in the output?

A. proc print data = sasuser.houses; label price = “Sale
Price”; run;

B. proc print data = sasuser.houses label; label price “Sale
Price”; run;

C. proc print data = sasuser.houses label; label price =
“Sale Price”; run;

D. proc print data = sasuser.houses; price = “Sale Price”;
run;

 

Answer: C

 

Question: 2

 

The following GAS program is submitted:

data work.empsalary;

set work.people (in = inemp)

work.money (in = insal);

if insal and inemp;

run;

The SAS data set WORKPEOPLE has 5 observations, and the data
set WORKMONEY has 7

observations. How many observations will the data set
WORK.EMPSALARY contain?

A. 0

B. 5

C. 7

D. 12

 

Answer: A

 

Question: 3

 

The following SAS program is submitted:

data work.accounting;

set work.dept1 work.dept2;

jobcode = ‘FA1’;

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

2

 



length jobcode $ 8;

run;

A character variable named JOBCODE is contained in both the
WORK.DEPT1 and

WORK.DEPT2 SAS data sets. The variable JOBCODE has a length
of 5 in the WORK.DEPT1

data set and a length of 7 in the WORK.DEPT2 data set. What
is the length of the variable

JOBCODE in the output data set?

A. 3

B. 5

C. 7

D. 8

 

Answer: B

 

Question: 4

 

Given the SAS data set SASDAT

A.TWO:

SASDATA.TWO

XY

-52

31

56

The following SAS program is submitted:

data sasuser.one two sasdata.three;

set sasdata two;

if x = 5 then output sasuser.one;

else output sasdata two;

run;

What is the result?

A. data set SASUSER.ONE has 5 observations

data set SASUSER.TWO has 5 observations

data set WORK.OTHER has 3 observations

B. data set SASUSER.ONE has 2 observations

data set SASUSER.TWO has 2 observations

data set WORK.OTHER has 1 observations

C. data set SASUSER.ONE has 2 observations

data set SASUSER.TWO has 2 observations

data set WORK.OTHER has 5 observations

D. No data sets are output.

The DATA step fails execution due to syntax errors.

 

Answer: A

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

3

 



Question: 5

 

The following SAS program is submitted:

footnote 1 ‘Sales Report for Last Month’;

footnote2 ‘Selected Products Only’;

footnote3 ‘All Regions’;

footnote4 ‘All Figures in Thousands of Dollars’;

proc print data = sasuser.shoes;

footnote2 ‘All Products’;

run;

Which footnote(s) is/are displayed in the report?

A. All Products

B. Sales Report for Last Month All Products

C. All Products All Regions All Figures in Thousands of
Dollars

D. Sales Report for Last Month All Products All Regions All
Figures in Thousands of Dollars

 

Answer: B

 

Question: 6

 

Given the raw data record DEPT:

—-|—-10—|—-20—|—-30

Printing 750

The following SAS program is submitted:

data bonus;

infile ‘dept’;

inputdept$ 1-11 number 13- 15;

<insert statement here>

run;

Which SAS statement completes the program and results in a
value of ‘Printing750’ for the

DEPARTMENT variable?

A. department = dept II number;

B. department = left(dept) II number;

C. department = trim(dept) number;

D. department = trim(dept) put(number,3.);

 

Answer: D

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

4

 



Question: 7

 

The following SAS program is submitted:

data one;

addressl = ‘214 London Way’;

run;

data one;

set one;

address = tranwrd(address1, ‘Way’, ‘Drive’); run;

What are the length and value of the variable ADDRESS?

A. Length is 14; value is ‘214 London Dri’.

B. Length is 14; value is ‘214 London Way’.

C. Length is 16; value is ‘214 London Drive’.

D. Length is 200; value is ‘214 London Drive’.

 

Answer: D

 

Question: 8

 

The following SAS program is submitted:

data work.sets;

do until (prod gt 6);

prod + 1;

end;

run;

What is the value of the variable PROD in the output data
set?

A. 6

B. 7

C. 8

D. (missing numeric)

 

Answer: B

 

Question: 9

 

The SAS data sets WORK.EMPLOYEE and WORK.SALARY are shown
below:

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

5

 



WORK.EMPLOYEE WORK.SALARY

fname age name salary

Bruce 30 Bruce 25000

Dan 40 Bruce 35000

Dan 25000

The following SAS program is submitted:

data work.empdata;

by fname;

totsal + salary;

run;

Which one of the following statements completes the merge of
the two data sets by the

FNAME variable?

A. merge work.employee

work.salary (fname = name);

B. merge work.employee

work.salary (name = fname);

C. merge work.employee

work.salary (rename = (fname = name));

D. merge work.employee

work.salary (rename = (name = fname));

 

Answer: D

 

Question: 10

 

Which program displays a listing of all data sets in the
SASUSER library?

A. proc contents lib = sasuser.all; run;

B. proc contents data = sasuser.all; run;

C. proc contents lib = sasuser._alI_; run;

D. proc contents data = sasuser._all_; run;

 

Answer: D

 

Question: 11

 

The following SAS program is submitted:

proc sort data = work.employee;

by descending fname;

proc sort data = work.salary;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

6

 



by descending fname;

data work.empdata;

merge work.employee

work.salary;

by fname;

run;

Why does the program rail to execute?

A. The SORT procedures contain invalid syntax.

B. The merged data sets are not permanent SAS data sets.

C. The RUN statement was omitted alter each or the SORT
procedures.

D. The data sets were not merged in the order by which they
were sorted.

 

Answer: D

 

Question: 12

 

The following SAS program Is submittad:

data work.sales;

do year = 1 to 5;

do month=1 to 12;

x+1;

output

end;

end;

run;

How many observations are written the WORK SALES data set?

A. 0

B. 1

C. 5

D. 60

 

Answer: D

 

Question: 13

 

Given the following raw data record:

—-I—-10—I—-20—I—-30

son Travis,

The following output is desired:

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

7

 



Obs relation firstname

1 son Travis

Which SAS program correctly reads in the raw data?

A. data family ( dIm = ‘,’); infile ‘tile specification’;
input relation $ firstname $; run;

B. options dIm = ‘,’; data family; infile ‘file
specification’; input relation $ firstname $; run;

C. data family; infile ‘file specification’ dIm = ‘,’; input
relation $ firstname $; run;

D. data family; infile ‘file specification’; input relation
$ firstname $ / dim = ‘,’; run;

 

Answer: C

 

Question: 14

 

Given the SAS data set AGES:

AGES

AGE

——–The variable AGE contains character values. The
following SAS program is submitted:

data subset;

set ages;

where age> 12;

run;

How many observations are written out to the data set
SUBSET?

A. 0

B. 1

C. 2

D. 3

 

Answer: A

 

Question: 15

 

Given the SAS data set PRICES:

PRICES

prodid price

K12S 5.10 producttype

NETWORK sales

15 returns

2

B132S 2.34 HARDWARE 300 10

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

8

 



R18KY21.29 SOFTWARE 25 5

3KL8BY 6.37 HARDWARE 125 15

DY65DW 5.60 HARDWARE 45 5

DGTY23 4.55 HARDWARE 67 2

The following SAS program is submitted:

data hware inter soft;

set prices (keep = producttype price);

if price le 5.00;

if producttype = ‘HARDWARE’ then output HWARE;

else if producttype = ‘NETWORK’ then output INTER;

else if producttype = ‘SOFTWARE’ then output SOFT;

run;

How many observations does the HWARE data set contain?

A. 0

B. 2

C. 3

D. 4

 

Answer: B

 

Question: 16

 

The following SAS program is submitted:

data work.accounting;

set work.department;

length jobcode $ 12;

jobcode=’FAl’;

run;

The WORK.DEPARTMENT data set contains a character variable
named JOBCODE with a

length of 5.

What is the result?

A. The length of the variable JOBCODE is 3.

B. The length of the variable JOBCODE is 5.

C. The length of the variable JOSBODE is 12.

D. The program fails to execute due to errors.

 

Answer: B

 

Question: 17

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

9

 



Which ODS statement option terminates output being written
to an HTML rile?

A. END

B. QUIT

C. STOP

D. CLOSE

 

Answer: D

 

Question: 18

 

The SAS data set PETS is sorted by the variables TYPE and
BREED.

The following SAS program is submitted:

proc print data = pets;

var type breed;

sum number;

run;

What is the result?

A. The SUM statement produces only a grand total of NUMBER.

B. The SUM statement produces only subtotals of NUMBER for
each value of TYPE.

C. The SUM statement produces both a grand total of NUMBER
and subtotals of NUMBER for

each value of TYPE.

D. Nothing is produced by the SUM statement; the program
fails to execute.

 

Answer: A

 

Question: 19

 

The following SAS program is submitted:

data work.passengers;

if OrigPassengers = then

OrigPassengers = 100;

TransPassengers = 100;

 

OrigPassengers =

TotalPassengers = sum (OrigPassengers, TransPassengers) +0;

run;

What is the value of the TOTALPASSENGERS variable in the
output data set?

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

10

 



A. 0

B. 100

C. 200

D. (missing numeric value)

 

Answer: B

 

Question: 20

 

Given the SAS data set PRICES:

PRICES

Prodid price producttype sales returns

K125 5.10 NETWORK 15 2

B132S 2.34 HARDWARE 300 10

R18KY2 1.29 SOFTWARE 25 5

3KL8BY 6.37 HARDWARE 125 15

DY65DW 5.60 HARDWARE 45 5

DGTY23 4.55 HARDWARE 67 2

The following SAS program is submitted:

data hware inter cheap;

set prices(keep = productype price);

if producttype = ‘HARDWARE’ then output hware; else if
producttype = ‘NETWORK’ then

output

inter; if price le 5.00;

run;

How many observations does the HWARE data set contain?

A. 0

B. 2

C. 3

D. 4

 

Answer: D

 

Question: 21

 

The following SAS program is submitted:

data work.sales;

do year = 1 to 5;

do month = 1 to 12;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

11

 



x+ 1;

end;

end;

run;

How many observations are written to the WORK.SALES data
set?

A. 0

B. 1

C. 5

D. 60

 

Answer: B

 

Question: 22

 

The following SAS program is submitted:

data work.totalsales (keep = monthsales{12});

set work.monthlysales (keep = year product sales);

array monthsales{12);

do i = 1 to 12; monthsales{i) = sales;

end;

run;

The program fails execution due to syntax errors. What is
the cause of the syntax error?

A. The variable MONTHSALES does not exist.

B. An array cannot be referenced on a KEEP data set option.

C. The KEEP= data set option should be (KEEP = MONTHSALES).

D. The KEEP= data set option should be the statement KEEP
MONTHSALES{12}.

 

Answer: B

 

Question: 23

 

Given the SAS data set EMPLOYEES:

EMPLOYEES

NAME SALARY

——– ———–Innis 60000

Jolli 50000

Ellis 55000

Liu 45000

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

12

 



The following SAS program is submitted:

proc print data = employees; where name like ‘_i%’;

run;

What is contained in the output?

A. Liu only

B. Innis and Ellis only

C. Innis, Ellis, and Liu only

D. Innis, Jolli, Ellis, and Liu

 

Answer: A

 

Question: 24

 

Given the SAS data set ONE:

ONE

Obs Dte

—– ——-1 09JAN2005

2 12JAN2005

The following SAS program is submitted:

data two;

set one;

day = <insert expression here>;

format dte date9.;

run;

The data set TWO is created:

TWO

Obs Dte Day

1 09JAN2005 1

12 JAN2005 4

Which expression successfully completed the program and
created the variable DAY?

A. day(dte)

B. weekday(dte)

C. dayofweek(dte)

D. datdif(dte,’01jan2005’d,’act/act’)

 

Answer: B

 

Question: 25

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

13

 



Read the table:

Given the SAS data set SASUSER.HOUSES:

 

Obs style bedrooms baths price sqteet street

1 CONDO 2 1.5 80050 1200 MAIN

2 CONDO 3 2.5 79350 1300 ELM

3 CONDO 4 2.5 127150 1400 OAK

4 CONDO 2 2.0 110700 1100 FIFTH

5 TWOSTORY 4 3.0 107250 2100 SECOND

6 TWOSTORY 2 1.0 55650 1600 WEST

7 TWOSTORY 2 1.0 69250 1450 NORTH

6 TWOSTORY 4 2.5 102950 2000 SOUTH

The following SAS program is submitted:

proc report data = sasuser.houses nowd headline;

column style price;

where price It 100000;

<insert DEFINE statement here>

define price / mean width = 9 format = dollar12.;

title;

run;

The following output is desired:

style price

——- —–CONDO $79,700

TWOSTORY $62550

Which DEFINE statement completes the program and produces
the desired output?

A. define style / width = 9,

B. define style / orderwidth = 9;

C. define style / group width = 9;

D. define style / display width = 9;

 

Answer: C

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

14

 



Question: 26

 

Given the SAS data set WORKAWARDS:

WORK.AWARDS

FNAME POINTS MONTH

———– ———— ———-Amy 2 4

Amy 1 7

Gerard 3 3

Wang 3 3

Wang 1 12

Wang 1 8

The following SAS program is submitted:

proc sort data = work.awards;

by descending fname points;

run;

How are the observations sorted?

A. ENAME POINTS MONTH

Wang 3 3

Wang 1 12

Wang 1 8

Gerard 3 3

Amy 2 4

Amy 1 7

B. ENAME POINTS MONTH

Amy 2 4

Amy 1 7

Gerard 3 3

Wang 3 3

Wang 1 8

Wang 1 12

C. ENAME POINTS MONTH Wang 3 3

Wang 1 8

Wang 1 12

Gerard 3 3

Amy 2 4

Amy 1 7

D. ENAME POINTS MONTH

Wang 1 12

Wang 1 8

Wang 3 3

Gerard 3 3

Amy 1 7

Amy 2 4

 

Answer: D

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

15

 



Question: 27

 

The following SAS program is submitted:

libname temp ‘SAS data library’;

data work.new;

set temp.jobs;

format newdate mmddw10.;

mdate = month(newdate);

ddate = weekday(newdate);

run;

proc print data = work.new; run;

The variable NEWDATE contains the SAS date value for April
15. 2005. What output is

produced if April 15, 2005 falls on a Friday?

A. Obsnewdate mdate ddate

104/15/2005 APR 6

B. Obs newdate mdate ddate

104/15/2005 4 6

C. Obs newdate mdate ddate

104/15/2005 APR 7

D. Obs newdate mdate ddate

104/15/2005 4 7

 

Answer: B

 

Question: 28

 

The contents of the raw data file PRODUCT are listed below:

——–10——-20——-30

24613 $25.31

The following SAS program is submitted:

data inventory;

infile ‘product’;

input idnum 5. @10 price;

run;

Which one of the following is the value of the PRICE
variable?

A. 25.31

B. $25.31

C. . (missing numeric value)

D. No value is stored as the program fails to execute due to
errors.

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

16

 



Answer: A

 

Question: 29

 

The following SAS program is submitted:

proc contents data = sashelp.class varnum; quit;

What does the VARNUM option print?

A. a list of variable names

B. the total number of variables

C. a list of the variables in alphabetic order

D. a list of the variables in the order they were created

 

Answer: D

 

Question: 30

 

The following SAS program is submitted:

data test;

set chemists;

itjobcode = ‘Chem2’

then description = ‘Senior Chemist’;

else description = ‘Unknown’;

run;

The value for the variable JOBCODE is:

JOBCODE

————chem2

What is the value of the variable DESCRIPTION?

A. chem2

B. Unknown

C. Senior Chemist

D. ‘ ‘ (missing character value)

 

Answer: B

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

17

 



Question: 31

 

Given the AIRPLANES data set

AlRPLANES

TYPE MPG

——– —–F-18 105

C-130 25

Harrier 75

A-6 110

The following SAS program is submitted:

data gt100;

set airplanes(keep = type mpg load);

load = mpg * 150;

run;

The program fails to execute due to syntax errors.

What is the cause of the syntax error?

A. MPG is not a numeric variable.

B. LOAD is not a variable in the data set GT100.

C. LOAD is not variable in the data set AIRPLANES.

D. LOAD must be defined prior to the SET statement.

 

Answer: C

 

Question: 32

 

Given the raw data file EMPLOYEE:

—-I—-1 0—I—-20—I—-30

Ruth 39 11

Jose 32 22

Sue 30 33

John 40 44

The following SAS program is submitted:

data test;

infile ‘employee’;

input employee_name $ 1-4;

if employee_name = ‘Ruth’ then input idnum 10-11;

else input age 7-8;

run;

What value does the variable IDNUM contain when the name of
the employee is “Ruth”?

A. 11

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

18

 



B. 22

C. 33

D. (missing numeric value)

 

Answer: B

 

Question: 33

 

The following SAS program is submitted:

data temp.x;

set sasuser.y;

run;

What must be submitted prior to this SAS program for the
program to execute successfully?

A. A LIBNAME statement for the libref TEMP only must be
submitted.

B. A LIBNAME statement for the libref SASUSER only must be
submitted.

C. LIBNAME statements for the librefs TEMP and SASUSER must
be submitted.

D. No LIBNAME statement needs to be submitted.

 

Answer: A

 

Question: 34

 

The data set RALESTATE has the variable LOCALFEE with a
format or 9. and a variable

COUNTRYFEE with a format or 7.;

The following SAS program is submitted:

data history;

format local fee country fee percent6.;

set realestate;

local fee = local fee / 100;

country fee = country fee / 100;

run;

What are the formats of the variables LOCALFEE and
COUNTRYFEE in the output dataset?

A. LOCALFEE has format of 9. and COUNTRYFEE has a format of
7.

B. LOCALFEE has format of 9. and COUNTRYFEE has a format of
percent6.

C. LOCALFEE has format of percent6. and COUNTRYFEE has a
format of percent6.

D. The data step fails execution; there is no format for
LOCALFEE

 

Answer: C

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

19

 



Question: 35

 

The following SAS program is submitted:

proc freq data = class;

tables gender * age / <insert option here>;

run;

The following report is created:

The FREQ Procedure

Table of gender by age

Row Column

Gender age Frequency Percent Percent Percent

F 11 1 10.00 20.00 50.00

12 2 20.00 40.00 40.00

13 2 20.00 40.00 66.67

Total 5 50.00 100.00

M 11 1 10.00 20.00 50.00

12 3 30.00 60.00 60,00

13 1 10.00 20.00 33.33

Total 5 50.00 100.00

Total 11 2 20.00 100.00

12 5 50.00 100.00

13 3 30.00 100.00

Total 10 100.00

Which option correctly completes the program and creates the
report?

A. LIST

B. NOCOLS

C. CROSSLIST

D. NOCROSSTAB

 

Answer: C

 

Question: 36

 

The value 110700 is stored in a numeric variable named
SALARY.

Which FORMAT statement displays the value as $110,700.00 in
a report?

A. format salary comma11.2;

B. format salary dollar8.2;

C. format salary dollar11.2;

D. format salary comma8.2 dollar8.2;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

20

 



Answer: C

 

Question: 37

 

Given the raw data file YEARAMT:

—-|—10—|—20—|—-30

1901 2

1905 1

1910 6

1925 .

1941 1

The following SAS program is submitted:

data coins;

infile ‘yearamt’;

input year quantity;

<insert statement(s) here>

run;

Which statement(s) completed the program and produced a
non-missing value for the variable

TOTQUANTITY in the final observation of the output data set?

A. totquantity + quantity;

B. totquantity = sum(totquantity + quantity);

C. retain totquantity; totquantity = totquantity + quantity;

D. retain totquantity0; totquantity = totquantity +
quantity;

 

Answer: A

 

Question: 38

 

Given the SAS data set EMPLOYEE INFO:

EMPLOYEE_INFO

IDNumber Expenses

2542 100.00

3612 133.15

2198 234.34

2198 111.12

The following SAS program is submitted:

proc sort data = employee_info;

<insert BY statement here>

run;

Which BY statement completes the program and sorts the data
sequentially by ascending expense

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

21

 



values within each ascending IDNUMBER value?

A. by Expenses IDNumber;

B. by IDNumber Expenses;

C. by ascending Expenses IDNumber;

D. by ascending IDNumber ascending Expenses;

 

Answer: B

 

Question: 39

 

The following SAS program is submitted:

proc format

value score 1 – 50 = ‘Fail’

51 – 100 = ‘Pass’;

run;

proc report data = work.courses nowd;

column exam;

define exam / display format = score.;

run;

The variable EXAM has a value of 50.5.

How will the EXAM variable value be displayed in the REPORT
procedure output?

A. Fail

B. Pass

C. 50.5

D. . (missing numeric value)

 

Answer: C

 

Question: 40

 

What is the purpose or the MISSOVER option on the INFILE statement?

A. It prevents SAS from loading a new record when the end of
the current record is reached.

B. It enables SAS to scan the input data records until the
character string that is specified in the

@‘character-string’ expression is round.

C. It enables SAS to continue to read the next input data
record if it does not find values in the

current input tine for all the variables in the statement.

D. It causes the DATA step to stop processing if an INPUT
statement reaches the end of the current

record without finding values for all variables in the
statement.

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

22

 



Answer: A

 

Question: 41

 

The following SAS program is submitted:

data work.test;

set work.staff (keep = jansales febsales marsales);

array diff_sales{3} difsales1 – difsales3;

array monthly{3} jansales febsales marsales;

run;

What new variables are created?

A. JANSALES, FEBSALES and MARSALES

B. MONTHLY1, MONTHLY2 and MONTHLY3

C. DIFSALES1, DIFSALES2 and DIFSALES3

D. DIFF_SALES1, DIFF_SALES2 and DIFF_SALES3

 

Answer: C

 

Question: 42

 

What describes the SAS automatic _ERRDR_ variable?

A. The _ERROR_ variable contains the values ‘TRUE’ or
‘FALSE.’

B. The _ERROR variable maintains a count of the number of
data errors.

C. The _ERROR_ variable can be used in expressions or
calculations in the DATA step.

D. The ERROR_variable contains the number or the observation
that caused the error.

 

Answer: C

 

Question: 43

 

Given the following raw data record:

07Jan20 05

Which INFOFRMAT reads this raw data and stores it as a SAS
date value?

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

23

 



A. dmy9.

B. date9.

C. ddMMMyy9.

D. ddmmmyyyy9.

 

Answer: B

 

Question: 44

 

Which statement correctly computes the average of four
numerical values?

A. average = mean(num1, num4);

B. average = mean(num1 – num4);

C. average = mean(ofnum1 – num4)

D. average = mean(num1 num2 num3 num4);

 

Answer: C

 

Question: 45

 

The following SAS program is submitted:

libname temp ‘SAS data library’;

data temp.sales;

merge temp sales

work.receipt;

by names;

run;

The input data files are sorted by the NAMES variable:

What is the result?

A. The program executes successfully and a temporary SAS
data set is created.

B. The program executes successfully and a permanent SAS
data set is created.

C. The program fails execution because the same SAS data set
is referenced for both read and

write operations.

D. The program fails execution because the SAS data sets on
the MERGE statement are in two

different libraries.

 

Answer: B

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

24

 



Question: 46

 

Given the contents of the raw data file TYPECOLOR:

—-I—-10—I—-20—I—-30

Daisyyellow

The following SAS program is submitted:

data flowers;

infile ‘typecolor’;

input type$ 1-5+1 color$;

run;

What are the values of the variables TYPE and COLOR?

A. type color

daisyyellow

B. type color

daisyyellow

C. type color

daisyyellow” “(missing character value)

D. No values are stored for the TYPE and COLOR variables.

 

Answer: B

 

Question: 47

 

A user-defined format has been created using the FORMAT
procedure. Where is it stored?

A. in a SAS catalog

B. in an external binary file

C. in a SAS dataset in the WORK library

D. in a SAS dataset in a permanent SAS data library

 

Answer: A

 

Question: 48

 

The following SAS program is submitted:

data work.flights;

destination = ‘cph’;

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

25

 



select(destination);

when(’LHR’) city = ‘London’;

when(’CPH’) city = ‘Copenhagen’;

otherwise city = ‘Other’;

end;

run;

What is the value of the CITY variable?

A. Other

B. Copenh

C. Copenhagen

D. ‘‘(missing character value)

 

Answer: A

 

Question: 49

 

The following SAS program is submitted:

data work.new;

length word $7;

amount = 4;

it amount = 4 then word = ‘FOUR’;

else if amount = 7

then word = ‘SEVEN’;

else word = ‘NONE!!!’;

amount = 7;

run;

What are the values of the AMOUNT and WORD variables in SAS
dataset work.new?

A. amount word

4 FOUR

B. amount word

4 NONE!!!

C. amount word

7 FOUR

D. amount word

7 SEVEN

 

Answer: C

 

Question: 50

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

26

 



The following SAS program is submitted, creating the SAS
data set ONE:

data one;

infile ‘file specification’;

input num chars$;

run;

ONE

NUM CHAR

——- ——–1 23

3 23

1 77

The following SAS program is submitted:

proc print data = one;

where char = 23;

run;

What is output?

A. NUM CHAR

1 77

2

B. NUM CHAR

1 23

3 23

C. NUM CHAR

1 23

3 23

1 77

D. No output is generated.

 

Answer: D

 

Question: 51

 

The following SAS program is submitted:

data work.retail;

cost = ‘20000’;

total= .10* cost

run;

What is the result?

A. The value of the variable TOTAL in the output data set is
2000. No messages are written to the

SAS log.

B. The value of the variable TOTAL in the output data set is
2000. A note that conversion has taken

place is written to the SAS log.

C. The value of the variable TOTAL in the output data set is
missing. An error message is written to

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

27

 



the SAS log.

D. The variable TOTAL in the output data set has no value.
The program fails to execute due to a

syntax error.

 

Answer: C

 

Question: 52

 

The following SAS program is submitted:

Data_null_;

set old;

put sales 1 sales2;

run;

Where is the output written?

A. to the SAS log

B. to the SAS data set _NULL_

C. to the SAS output window or to an output file

D. to the raw data file that was most recently opened

 

Answer: A

 

Question: 53

 

The following SAS program is submitted:

data work.test;

array items{3} _temporary_;

run;

What are the names of the variable(s) in the WORKTEST data
set?

A. ITEMS

B. ITEMS1, ITEMS2, ITEMS3

C. No variables are created because it is a temporary array.

D. The program fails to execute because there are no
variables listed on the ARRAY statement.

 

Answer: C

 

Question: 54

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

28

 



Read the table

 

The following SAS program is submitted:

proc freq data = sales;

<insert TABLES statement here>

run;

The following output is created by the FREQUENCY procedure:

The FREQ Procedure

Table of region by product

region product

Frequency

Percent

Row Pct

Col Pct corn cotton oranges Total

EAST 2 1 1 4

22.22 11.11 11.11 44.44

50.00 25.00 25.00

50.00 33.33 50.00

SOUTH 2 2 1 5

22.22 22.22 11.11 55.56

40.00 40.00 20.00

50.00 66.67 50.00

Total 4 3 2 9

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

29

 



4444 33.33 22.22 100.00

Which TABLES statement(s) completed the program and produced
the output?

A. tables region product;

B. tables region * product;

C. tables product * region;

D. tables product; tables region;

 

Answer: B

 

Question: 55

 

The following SAS program is submitted:

data one;

date = ‘04juI2005’d;

format date weekdate.; run;

proc print data = one; run;

What output is generated?

A. Obs date

1 Monday, July 4, 2005

B. Obs date

1 July4, 2005

C. Obs date

1 04Jul2005

D. Obs date

1 Monday, 07/04/2005

 

Answer: A

 

Question: 56

 

The following SAS program is submitted:

data test;

set sasuser.employees;

if 2 le years_service le 10 then

amount = 1000;

else amount = 0;

amount_per_year = years_service / amount

run;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

30

 



What is the value of the variable AMOUNT_PER_YEAR if an
employee has been with the company for

one year?

A. 0

B. 0.001

C. 1

D. . (missing numeric value)

 

Answer: D

 

Question: 57

 

Given the SAS data set PERM.STUDENTS:

PERM.STUDENTS NAME

AGE

——— ——Alfred 14

Alice 13

Barbara 13

Carol 14

The following SAS program is submitted:

libname perm ‘SAS data library’;

data students;

set perm.students;

file ‘file specification’;

put name $ age;

<insert statement here>

run;

The following double-spaced file is desired as output

Alfred 14

Alice 13

Barbara 13

Carol 14

Which statement completes the program and creates the
desired file?

A. put

B. put/;

C. double;

D. put _null_;

 

Answer: A

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

31

 



Question: 58

 

The following SAS program is submitted:

data work.total;

set work.salary(keep = department wagerate);

by department;

if first.department

then payroll = 0;

payroll + wagerate;

if last.department;

run;

The SAS data set named WORKSALARY contains 10 observations
for each department, and is currently

ordered by DEPARTMENT.

Which statement is true?

A. The BY statement in the DATA step causes a syntax error.

B. The statement payroll + wagerate; in the DATA step causes
a syntax error.

C. The values of the variable PAYROLL represent the total
for each department in the

WORK.SALARY data set.

D. The values of the variable PAYROLL represent a total for
all values of WAGERATE in the

WORKSALARY data set.

 

Answer: C

 

Question: 59

 

Given the contents of the raw data file EMPLOYEE:

—-|—-10—-|—-20—-|—-30

Alan 19/2/2004 ACCT

Rob 22/5/2004 MKTG

MaryJane 14/3/2004 EDUC

The following SAS program is submitted:

data emps;

infile ‘employee’;

input@1 name$

@15 date <insert INFORMAT here>

@25 department$;

run;

Which INFORMAT correctly completes the program?

A. date9.

B. ddmmyyyy9.

C. ddmmyy10.

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

32

 



D. ddmmyyyy10.

 

Answer: C

 

Question: 60

 

The following SAS program is submitted:

data test;

infile ‘file specification’;

input name $ amount@@;

run;

Which of the following is true?

A. Two @@ together are the same as one c.

B. Two @@ hold the data records until the bottom of the DATA
step.

C. Two @@ hold the raw data record across iterations of the
DATA step.

D. Two @@ are invalid syntax and will cause the program to
fail to execute.

 

Answer: C

 

Question: 61

 

Given the SAS data set QTR 1_REVENUE:

destination revenue

YYZ 53634

FRA 62129

FRA 75962

RDU 76254

YYZ 82174

The following SAS program is submitted:

proc sort data = qtr1_revenue;

by destination descending revenue; run;

What is the first observation in the output data set?

A. destination revenue

FRA 62129

B. destination revenue

FRA 75962

C. destination revenue

YYZ 53634

D. destination revenue

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

33

 



YYZ 82174

 

Answer: B

 

Question: 62

 

The following SAS program is submitted:

data numrecords;

infile ‘file specification’;

input@1 patient $15.

relative$ 16-26@;

if relative = ‘children’ then

input @54 diagnosis $15. @;

else if relative = ‘parents’ then

input @28 doctor $15.

clinic $ 44-53

@54 diagnosis $15. @;

input age;

run;

How many raw data records are read during each iteration of
the DATA step execution?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

 

Answer: B

 

Question: 63

 

Given the SAS data set ONE:

ONE

X

–1

Y

–A

Z

–27

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

34

 



1 A 33

1 B 45

2 A 52

2 B 69

3 B 70

4 A 62

4 C 91

The following SAS program is submitted:

data two;

set one;

by x y;

if first.y;

run;

proc print data = two noobs;

run;

Which report is produced?

A. X Y Z

1 A 27

1 B 45

2 A 52

2 B 69

3 B 70

4 A 82

4 C 91

B. X Y Z

1 A 33

1 B 45

2 A 52

2 B 69

3 B 70

4 A 82

4 C 91

C. X Y Z

1 B 45

2 A 52

2 B 69

3 B 70

4 A 82

4 C 91

D. The PRINT procedure tails because the data set TWO is not
created in the DATA step.

 

Answer: A

 

Question: 64

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

35

 



After a SAS program is submitted, the following is written
to the SAS log:

105 data january;

106 set allmonths(keep = product month num_sold cost);

107 if month = ‘Jan’ then output january;

108 sales = cost * num_sold;

109 keep = product sales;

—–22

ERROR 22-322: Syntax error, expecting one of the
following:!,

!!, &, *,**, +, -,/, <,< =, <>, =, >,
><, >=,

AND, EQ, GE, GT, IN, LE, LT, MAX, MIN, NE, NG, NL,

NOTIN, OR,^=,|,II,

110 run;

What changes should be made to the KEEP statement to correct
the errors in the LOG?

A. keep product sales;

B. keep product, sales;

C. keep = product, sales;

D. keep = (product sales);

 

Answer: A

 

Question: 65

 

The following SAS program is submitted:

data combine;

prefix=’505’;

middle=’6465 ‘;

end=’09090’;

<insert statement here>;

run;

Which statement successfully completes the program so that
TOTAL has a value of 505-646509090?

A. total = cat(’-’, prefix, middle, end);

B. total = catx(’-’, prefix, middle, end);

C. total = prefix !!’-’!! middle ‘‘!!’-’!! end;

D. total = prefix!!’-’!! left(middle)!!’-’!! end;

 

Answer: B

 

Question: 66

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

36

 



The following SAS program is submitted:

<insert ODS statement here>

proc means data = sasuser.shoes;

where product in (‘Sandal’ , ‘Slipper’ , ‘Boot’);

run;

<insert ODS statement here>

Which ODS statements complete the program and send the
report to an HTML file?

A. ods html = ‘sales.html’; ods html close;

B. ods file = ‘sales.html’; ods file close;

C. ods file html = ‘sales.html’; ods file close;

D. ods html file = ‘sales.html’; ods html close;

 

Answer: D

 

Question: 67

 

Given the raw data file AMOUNT:

—-I—- 10—I—-20—I—-30

$1,234

The following SAS program is submitted:

data test;

infile ‘amount’;

input@1 salary 6.;

if_error_then description = ‘Problems’;

else description = ‘No Problems’;

run;

What is the result?

A. The value of the DESCRIPTION variable is No Probl.

B. The value of the DESCRIPTION variable is Problems.

C. The value of the DESCRIPTION variable is No Problems.

D. The value of the DESCRIPTION variable can not be
determined.

 

Answer: B

 

Question: 68

 

Given the SAS data set PEPM.STUDENTS:

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

37

 



PERM.STUDENTS

NAME AGE

——— —–Alfred 14

Alice 13

Barbara13

Carol 14

The following SAS program is submitted:

libname perm ‘SAS data library’;

data students;

set perm.students;

file ‘file specification’;

put name $15. @5 age 2.;

run;

What is written to the output raw data file?

A. —-I—-10—I—-20—I—-30

Alfred 14

Alice 13

Barbara 13

Carol 14

B. —-I—-10—I—-20—I—-30

Alfr14

Alic13

Barb13a

Carol 4

C. —-I—-10—I—-20—I—-30

Alfr14ed

Alic130

Barb13ara

Caro141

D. —-I—-10—I—-20—I—-30

Alfred14

Alice13

Barbara13

Carol14

 

Answer: B

 

Question: 69

 

The following SAS program is submitted:

data work.total;

set work.salary(keep = department wagerate);

by department;

if first.department

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

38

 



then payroll = 0;

payroll + wagerate;

if last.department

run;

The SAS data set WORK.SALARY, currently ordered by
DEPARTMENT, contains 100 observations for

each of 5 departments.

What is the result?

A. The WORK.TOTAL data set contains 5 observations.

B. The WORKTDTAL data set contains 100 observations.

C. The WORKTOTAL data set contains 500 observations.

D. The program fails to execute due to errors.

 

Answer: A

 

Question: 70

 

The following SAS program is submitted;

data combine;

country = ‘Italy, Russia, ireland’;

found = find(country, ‘i’);

run;

What is the value of the variable FOUND in the output data
set?

A. 1

B. 12

C. Italy

D. Russia

 

Answer: B

 

Question: 71

 

Given the following code:

proc print data=SASHELP.CLASS(firstobs=5 obs=15);

where Sex=’M’;

run;

How many observations will be displayed?

A. 11

B. 15

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

39

 



C. 10 or fewer

D. 11 or fewer

 

Answer: D

 

Question: 72

 

The SAS data set named WORK.SALARY contains 10 observations
for each department, and is

currently ordered by Department. The following SAS program
is submitted:

data WORK.TOTAL;

set WORK.SALARY(keep=Department MonthlyWageRate);

by Department;

if First.Department=1 then Payroll=0;

Payroll+(MonthlyWageRate*12);

if Last.Department=1;

run;

Which statement is true?

A. The by statement in the DATA step causes a syntax error.

B. The statement Payroll+(MonthlyWageRate*12); in the data
step causes a syntax error.

C. The values of the variable Payroll represent the monthly
total for each department in the

WORK.SALARY data set.

D. The values of the variable Payroll represent a monthly
total for all values of WAGERATE in the

WORK.SALARY data set.

 

Answer: C

 

Question: 73

 

Given the contents of the raw data file TYPECOLOR.DAT:

—-+—-10—+—-20—+—-30 daisyyellow The following
SAS program is submitted:

data FLOWERS;

infile ‘TYPECOLOR.DAT’ truncover;

length

Type $ 5

Color $ 11;

input

Type $

Color $;

run;

What are the values of the variables Type and Color?

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

40

 



A. Type=daisy, Color=yellow

B. Type=daisy, Color=w

C. Type=daisy, Color=daisyyellow

D. Type=daisy, Color=

 

Answer: D

 

Question: 74

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.TEST;

set WORK.MEASLES(keep=Janpt Febpt Marpt);

array Diff{3} Difcount1-Difcount3;

array Patients{3} Janpt Febpt Marpt;

run;

What new variables are created?

A. Difcount1, Difcount2 and Difcount3

B. Diff1, Diff2 and Diff3

C. Janpt, Febpt, and Marpt

D. Patients1, Patients2 and Patients3

 

Answer: A

 

Question: 75

 

Given the raw data record in the file phone.txt:

—-|—-10—|—-20—|—-30—|

Stevens James SALES 304-923-3721 14

The following SAS program is submitted:

data WORK.PHONES;

infile phone.txt;

input EmpLName $ EmpFName $ Dept $ Phone $ Extension;

<_insert_code_>

run;

Which SAS statement completes the program and results in a
value of “James Stevens” for the

variableFullName?

A. FullName=CATX(‘ ‘,EmpFName,EmpLName);

B. FullName=CAT(‘ ‘,EmpFName,EmpLName);

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

41

 



C. FullName=EmpFName!!EmpLName;

D. FullName=EmpFName + EmpLName;

 

Answer: A

 

Question: 76

 

Which statement specifies that records 1 through 10 are to
be read from the raw data file customer.txt?

A. infile ‘customer.txt’ 1-10;

B. input ‘customer.txt’ stop@10;

C. infile ‘customer.txt’ obs=10;

D. input ‘customer.txt’ stop=10;

 

Answer: C

 

Question: 77

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.ONE;

Text=’Australia, US, Denmark’;

Pos=find(Text,’US’,’i’,5);

run;

What value will SAS assign to Pos?

A. 0

B. 1

C. 2

D. 12

 

Answer: D

 

Question: 78

 

Given the following raw data records in DATAFILE.TXT:

—-|—-10—|—-20—|—-30

Kim,Basketball,Golf,Tennis

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

42

 



Bill,Football

Tracy,Soccer,Track

The following program is submitted:

data WORK.SPORTS_INFO;

length Fname Sport1-Sport3 $ 10;

infile ‘DATAFILE.TXT’ dlm=’,’;

input Fname $ Sport1 $ Sport2 $ Sport3 $;

run;

proc print data=WORK.SPORTS_INFO;

run;

Which output is correct based on the submitted program?

A. Obs Fname Sport1 Sport2 Sport3

1 Kim Basketball Golf Tennis

2 Bill Football

3 Tracy Soccer Track

B. Obs Fname Sport1 Sport2 Sport3

1 Kim Basketball Golf Tennis

2 Bill Football Football Football

3 Tracy Soccer Track Track

C. Obs Fname Sport1 Sport2 Sport3

1 Kim Basketball Golf Tennis

2 Bill Football Tracy Soccer

D. Obs Fname Sport1 Sport2 Sport3

1 Kim Basketball Golf Tennis

2 Bill Football

 

Answer: C

 

Question: 79

 

The SAS data set WORK.ONE contains a numeric variable named
Num ana character variable

named Char:

WORK.ONE

Num Char

—— —–1 23

3 23

1 77

The following SAS program is submitted:

proc print data=WORK.ONE;

where Num=’1′;

run;

What is output?

A. Num Char

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

43

 



— —1 23

B. Num Char

— —1 23

1 77

C. Num Char

— —1 23

3 23

1 77

D. No output is generated.

 

Answer: D

 

Question: 80

 

The following output is created by the FREQUENCY procedure:

Which TABLES statement was used to completed the following
program that produced the

output?

proc freq data=sales;

<_insert_code_>

run;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

44

 



A. tables region product;

B. tables region,product

C. tables region/product;

D. tables region*product;

 

Answer: D

 

Question: 81

 

The following SAS program is submitted:

<_insert_ods_code_>

proc means data=SASUSER.SHOES;

where Product in (‘Sandal’ , ‘Slipper’ , ‘Boot’);

run;

<_insert_ods_code_>

Which ODS statements inserted, respectively, in the two
location above creates a report stored in

an html file?

A. ods html open=’sales.html’;

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

45

 



ods html close;

B. ods file=’sales.html’ / html;

ods file close;

C. ods html file=’sales.html’;

ods html close;

D. ods file html=’sales.html’;

ods file close;

 

Answer: C

 

Question: 82

 

Given the following data step:

data WORK.GEO;

infile datalines;

input City $20.;

if City=’Tulsa’ then

State=’OK’;

Region=’Central’;

if City=’Los Angeles’ then

State=’CA’

Region=’Western’;

datalines;

Tulsa

Los Angeles

Bangor

;

run;

After data step execution, what will data set WORK.GEO
contain?

A. City State Region

———– —– ——Tulsa OK Western

Los Angeles CA Western

Bangor Western

B. City State Region

———– —– ——Tulsa OK Western

Los Angeles CA Western

Bangor

C. City State Region

———– —– ——Tulsa OK Central

Los Angeles CA Western

Bangor Western

D. City State Region

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

46

 



———– —– ——Tulsa OK Central

Los CA Western

Bangor

 

Answer: A

 

Question: 83

 

Which of the following choices is an unacceptable ODS
destination for producing output that can be

viewed in Microsoft Excel?

A. MSOFFICE2K

B. EXCELXP

C. CSVALL

D. WINXP

 

Answer: D

 

Question: 84

 

Which statement describes a characteristic of the SAS
automatic variable _ERROR_?

A. The _ERROR_ variable maintains a count of the number of
data errors in a DATA step.

B. The _ERROR_ variable is added to the program data vector
and becomes part of the data set being

created.

C. The _ERROR_ variable can be used in expressions in the
DATA step.

D. The _ERROR_ variable contains the number of the
observation that caused the data error.

 

Answer: C

 

Question: 85

 

The Excel workbook REGIONS.XLS contains the following four
worksheets:

EAST

WEST

NORTH

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

47

 



SOUTH

The following program is submitted:

libname MYXLS ‘regions.xls’;

Which PROC PRINT step correctly displays the NORTH
worksheet?

A. proc print data=MYXLS.NORTH;

run;

B. proc print data=MYXLS.NORTH$;

run;

C. proc print data=MYXLS.’NORTH’e;

run;

D. proc print data=MYXLS.’NORTH$’n;

run;

 

Answer: D

 

Question: 86

 

Given the data set WORK.EMPDATA:

Employee_ Manager_

ID Job_Title Department ID

——- ———————- ———————
—————120101 Director Sales Management 120261

120102 Sales Manager Sales Management 120101

120103 Sales Manager II Sales Management 120101

120104 Administration Manager Administration 120101

120105 Secretary I Administration 120101

Which one of the following where statements would display
observations with job titles containing the

word ‘Manager’?

A. where substr(Job_Title,(length(Job_Title)-6))=’Manager’;

B. where upcase(scan(Job_Title,-1,’ ‘))=’MANAGER’;

C. where Job_Title=’% Manager ‘;

D. where Job_Title like ‘%Manager%’;

 

Answer: D

 

Question: 87

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.DATE_INFO;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

48

 



X=”01Jan1960″ D ;

run;

What variable X contains what value?

A. the numeric value 0

B. the character value “01Jan1960”

C. the date value 01011960

D. the code contains a syntax error and does not execute.

 

Answer: D

 

Question: 88

 

Given the SAS data set WORK.EMP_NAME:

Name EmpID

——- ——-Jill 1864

Jack 2121

Joan 4698

John 5463

Given the SAS data set WORK.EMP_DEPT:

EmpID Department

——– ————-2121 Accounting

3567 Finance

4698 Marketing

5463 Accounting

The following program is submitted:

data WORK.ALL;

merge WORK.EMP_NAME(in=Emp_N)

WORK.EMP_DEPT(in=Emp_D);

by Empid;

if (Emp_N and not Emp_D) or (Emp_D and not Emp_N);

run;

How many observations are in data set WORK.ALL after
submitting the program?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 5

 

Answer: B

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

49

 



Question: 89

 

The following program is submitted:

proc contents data=_all_;

run;

Which statement best describes the output from the submitted
program?

A. The output contains only a list of the SAS data sets that
are contained in the WORK library.

B. The output displays only the contents of the SAS data
sets that are contained in the WORK library.

C. The output displays only the variables in the SAS data
sets that are contained in the WORK library.

D. The output contains a list of the SAS data sets that are
contained in the WORK library and displays the

contents of those data sets.

 

Answer: D

 

Question: 90

 

The following SAS program is submitted:

proc format;

value score

1 – 50 = ‘Fail’

51 – 100 = ‘Pass’;

run;

proc freq data=WORK.COURSES ;

table Exam;

format Exam score.;

run;

The variable Exam has a value of 50.5.

How will the Exam variable value be displayed in the FREQ
procedure output?

A. Fail

B. Pass

C. 50.5

D. . (missing numeric value)

 

Answer: C

 

Question: 91

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

50

 



The following program is submitted:

proc sort data=SASUSER.PROJECTS out=PSORT;

by Code descending Date Cost;

run;

Which of the following is true concerning the submitted
program?

A. The descending option applies to the variable Code.

B. The variable Code is sorted by ascending order.

C. The PSORT data set is stored in the SASUSER library.

D. The descending option applies to the Date and Cost
variables.

 

Answer: B

 

Question: 92

 

The following code was modified to generate the results
further below:

proc format;

value agegrp

low-12 =’Pre-Teen’

13-high = ‘Teen’;

run;

proc means data=SASHELP.CLASS;

var Height;

class Sex Age;

format Age agegrp.;

run;

The following results were generated to display only
specific statistics and limit the decimals with the

modification: Which statement below was modified or added to
generate the results above:

A. var Height / nobs min max mean maxdec=1;

B. proc means data=SASHELP.CLASS maxdec=1 ;

C. proc means data=SASHELP.CLASS min max mean maxdec=1;

D. output nobs min max mean maxdec=1;

 

Answer: C

 

Question: 93

 

The following SAS program is submitted:

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

51

 



data WORK.DATE_INFO;

X=’04jul2005’d;

DayOfMonth=day(x);

MonthOfYear=month(x);

Year=year(x);

run;

What types of variables are DayOfMonth, MonthOfYear, and
Year?

A. DayOfMonth, Year, and MonthOfYear are character.

B. DayOfMonth, Year, and MonthOfYear are numeric.

C. DayOfMonth and Year are numeric. MonthOfYear is
character.

D. DayOfMonth, Year, and MonthOfYear are date values.

 

Answer: B

 

Question: 94

 

The following SAS program is submitted:

data ONE TWO SASUSER.TWO

set SASUSER.ONE;

run;

Assuming that SASUSER.ONE exists, how many temporary and
permanent SAS data sets are created?

A. 2 temporary and 1 permanent SAS data sets are created

B. 3 temporary and 2 permanent SAS data sets are created

C. 2 temporary and 2 permanent SAS data sets are created

D. there is an error and no new data sets are created

 

Answer: D

 

Question: 95

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

52

 



Which statement is true concerning the SAS automatic
variable _ERROR_?

A. It cannot be used in an if/then condition.

B. It cannot be used in an assignment statement.

C. It can be put into a keep statement or keep= option.

D. It is automatically dropped.

 

Answer: D

 

Question: 96

 

Given the SAS data set WORK.TEMPS:

Day Month Temp

— ——— ——1 May 75

15 May 70

15 June 80

3 June 76

2 July 85

14 July 89

The following program is submitted:

proc sort data=WORK.TEMPS;

by descending Month Day;

run;

proc print data=WORK.TEMPS;

run;

Which output is correct?

A. Obs Day Month Temp

— — —– —1 2 July 85

2 14 July 89

3 3 June 76

4 15 June 80

5 1 May 75

6 15 May 7

B. Obs Day Month Temp

— — —– —1 1 May 75

2 2 July 85

3 3 June 76

4 14 July 89

5 15 May 70

6 15 June 80

C. Obs Day Month Temp

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

53

 



— — —– —1 1 May 75

2 15 May 70

3 3 June 76

4 15 June 80

5 2 July 85

6 14 July 89

D. Obs Day Month Temp

— — —– —1 15 May 70

2 1 May 75

3 15 June 80

4 3 June 76

5 14 July 89

6 2 July 85

 

Answer: C

 

Question: 97

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.ACCOUNTING;

set WORK.DEPARTMENT;

label Jobcode=’Job Description’;

run;

Which statement is true about the output dataset?

A. The label of the variable Jobcode is Job (only the first
word).

B. The label of the variable Jobcode is Job Desc (only the
first 8 characters).

C. The label of the variable Jobcode is Job Description.

D. The program fails to execute due to errors. Labels must
be defined in a PROC step.

 

Answer: C

 

Question: 98

 

Which is a valid LIBNAME statement?

A. libname “_SAS_data_library_location_”;

B. sasdata libname “_SAS_data_library_location_”;

C. libname sasdata “_SAS_data_library_location_”;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

54

 



D. libname sasdata sas
“_SAS_data_library_location_”;

 

Answer: C

 

Question: 99

 

The following output is created by the FREQUENCY procedure:

Which TABLES option(s) would be used to eliminate the row
and column counts and just see the

frequencies and percents?

 

A. norowcount nocolcount

B. freq percent

C. norow nocol

D. nocounts

 

Answer: C

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

55

 



Question: 100

 

The Excel workbook QTR1.XLS contains the following three
worksheets:

JAN

FEB

MAR

Which statement correctly assigns a library reference to the
Excel workbook?

A. libname qtrdata ‘qtr1.xls’;

B. libname ‘qtr1.xls’ sheets=3;

C. libname jan feb mar ‘qtr1.xls’;

D. libname mydata ‘qtr1.xls’ WORK.heets=(jan,feb,mar);

 

Answer: A

 

Question: 101

 

The following SAS program is submitted:

ods csvall file=’c:\test.cvs’;

proc print data=WORK.ONE;

var Name Score Grade;

by IdNumber;

run;

ods csvall close;

What is produced as output?

A. A file named test.cvs that can only be opened in Excel.

B. A text file named test.cvs that can be opened in Excel or
in any text editor.

C. A text file named test.cvs that can only be opened in a
text editor.

D. A file named test.cvs that can only be opened by SAS.

 

Answer: B

 

Question: 102

 

You’re attempting to read a raw data file and you see the
following messages

displayed in the SAS Log:

NOTE: Invalid data for Salary in line 4 15-23.

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

56

 



RULE: —-+—-1—-+—-2—-+—-3—-+—-4—-+—-5-4
120104 F 46#30 11MAY1954 33

Employee_Id=120104 employee_gender=F Salary=.
birth_date=-2061 _ERROR_=1 _N_=4

NOTE: 20 records were read from the infile
‘c:\employees.dat’.

The minimum record length was 33.

The maximum record length was 33.

NOTE: The data set WORK.EMPLOYEES has 20 observations and 4
variables.

What does it mean?

A. A compiler error, triggered by an invalid character for
the variable Salary.

B. An execution error, triggered by an invalid character for
the variable Salary.

C. The 1st of potentially many errors, this one occurring on
the 4th observation.

D. An error on the INPUT statement specification for reading
the variable Salary.

 

Answer: B

 

Question: 103

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.TEST;

drop City;

infile datalines;

input

Name $ 1-14 /

Address $ 1-14 /

City $ 1-12 ;

if City=’New York ‘ then input @1 State $2.;

else input;

datalines;

Joe Conley

123 Main St.

Janesville

WI

Jane Ngyuen

555 Alpha Ave.

New York

NY Jennifer Jason

666 Mt. Diablo

Eureka

CA ;

What will the data set WORK.TEST contain?

A. Name Address State

————– —————- —–Joe Conley 123 Main St.

Jane Ngyuen 555 Alpha Ave. NY

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

57

 



Jennifer Jason 666 Mt. Diablo

B. Name Address City State

————– —————- ———– —–Joe Conley
123 Main St. Janesville

Jane Ngyuen 555 Alpha Ave. New York NY

Jennifer Jason 666 Mt. Diablo Eureka

C. Name Address State

————– —————- —–Jane Ngyuen 555 Alpha
Ave. NY

D. O observations,

there is a syntax error in the data step.

 

Answer: A

 

Question: 104

 

Given the SAS data set WORK.ONE:

Id Char1

— —-111 A

158 B

329 C

644 D

and the SAS data set WORK.TWO:

Id Char2

 

— —-111 E

538 F

644 G

The following program is submitted:

data WORK.BOTH;

set WORK.ONE WORK.TWO;

by Id;

run;

What is the first observation in SAS data set WORK.BOTH?

A. Id Char1 Char2

— —– —-111 A

B. Id Char1 Char2

— —– —-111 E

C. Id Char1 Char2

— —– —-For interactive and self-paced preparation of
exam A00-211, try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

58

 



111 A E

D. Id Char1 Char2

— —– —-644 D G

 

Answer: A

 

Question: 105

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.DATE_INFO;

Day=”01″ ;

Yr=1960 ;

X=mdy(Day,01,Yr) ;

run;

What is the value of the variable X?

A. the numeric value 0

B. the character value “01011960”

C. a missing value due to syntax errors

D. the step will not compile because of the character
argument in the mdy function.

 

Answer: A

 

Question: 106

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.AUTHORS;

array Favorites{3} $ 8
(‘Shakespeare’,’Hemingway’,’McCaffrey’);

run;

What is the value of the second variable in the dataset
WORK.AUTHORS?

A. Hemingway

B. Hemingwa

C. ‘ ‘ (a missing value)

D. The program contains errors. No variables are created.

 

Answer: B

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

59

 



Question: 107

 

The SAS data set Fed.Banks contains a variable Open_Date
which has been assigned a permanent label

of “Open Date”. Which SAS program temporarily
replaces the label “Open Date” with the label “Starting

Date” in the output?

A. proc print data=SASUSER.HOUSES label;

label Open_Date “Starting Date”;

run;

B. proc print data=SASUSER.HOUSES label;

label Open_Date=”Starting Date”;

run;

C. proc print data=SASUSER.HOUSES;

label Open_Date=”Starting Date”;

run;

D. proc print data=SASUSER.HOUSES;

Open_Date=”Starting Date”;

run;

 

Answer: B

 

Question: 108

 

Consider the following data step:

data WORK.NEW;

set WORK.OLD(keep=X);

if X < 10 then X=1;

else if X >= 10 AND X LT 20 then X=2;

else X=3;

run;

In filtering the values of the varibale X in data set
WORK.OLD, what value new value would be assigned

to X if its original value was a missing value?

A. X would get a value of 1.

B. X would get a value of 3.

C. X would retain its original value of missing.

D. This step does not run because of syntax errors.

 

Answer: A

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

60

 



Question: 09

 

The following program is submitted:

proc format;

value salfmt.

0 -< 50000 = ‘Less than 50K’

50000 – high = ’50K or Greater’;

options fmterr nodate pageno=1;

title ‘Employee Report’;

proc print data=work.employees noobs;

var fullname salary hiredate;

format

salary salfmt.

hiredate date9.;

label

fullname=’Name of Employee’

salary=’Annual Salary’

hiredate=’Date of Hire’;

run;

Why does the program fail?

A. The PAGENO option is invalid in the OPTIONS statement.

B. The RUN statement is missing after the FORMAT procedure.

C. The format name contains a period in the VALUE statement.

D. The LABEL option is missing from the PROC PRINT
statement.

 

Answer: C

 

Question: 110

 

Given the SAS data set WORK.PRODUCTS:

ProdId Price ProductType Sales Returns

——— ——- —— ——– —– ———K12S 95.50
OUTDOOR 15 2

B132S 2.99 CLOTHING 300 10

R18KY2 51.99 EQUIPMENT 25 5

3KL8BY 6.39 OUTDOOR 125 15

DY65DW 5.60 OUTDOOR 45 5

DGTY23 34.55 EQUIPMENT 67 2

The following SAS program is submitted:

data WORK.OUTDOOR WORK.CLOTH WORK.EQUIP;

set WORK.PRODUCTS;

if Sales GT 30;

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

61

 



if ProductType EQ ‘OUTDOOR’ then output WORK.OUTDOOR;

else if ProductType EQ ‘CLOTHING’ then output WORK.CLOTH;

else if ProductType EQ ‘EQUIPMENT’ then output WORK.EQUIP;

run;

How many observations does the WORK.OUTDOOR data set
contain?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 6

 

Answer: B

 

Question: 111

 

Given the following raw data records in TEXTFILE.TXT:

—-|—-10—|—-20—|—-30

John,FEB,13,25,14,27,Final

John,MAR,26,17,29,11,23,Current

Tina,FEB,15,18,12,13,Final

Tina,MAR,29,14,19,27,20,Current

The following output is desired:

Obs Name Month Status Week1 Week2 Week3 Week4 Week5

1 John FEB Final $13 $25 $14 $27 .

2 John MAR Current $26 $17 $29 $11 $23

3 Tina FEB Final $15 $18 $12 $13 .

4 Tina MAR Current $29 $14 $19 $27 $20

Which SAS program correctly produces the desired output?

A. data WORK.NUMBERS;

length Name $ 4 Month $ 3 Status $ 7;

infile ‘TEXTFILE.TXT’ dsd;

input Name $ Month $;

if Month=’FEB’ then input Week1 Week2 Week3 Week4 Status $;

else if Month=’MAR’ then input Week1 Week2 Week3 Week4 Week5
Status $;

format Week1-Week5 dollar6.;

run;

proc print data=WORK.NUMBERS;

run;

B. data WORK.NUMBERS;

length Name $ 4 Month $ 3 Status $ 7;

infile ‘TEXTFILE.TXT’ dlm=’,’ missover;

input Name $ Month $;

if Month=’FEB’ then input Week1 Week2 Week3 Week4 Status $;

else if Month=’MAR’ then input Week1 Week2 Week3 Week4 Week5
Status $;

format Week1-Week5 dollar6.;

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

62

 



run;

proc print data=WORK.NUMBERS;

run;

C. data WORK.NUMBERS;

length Name $ 4 Month $ 3 Status $ 7;

infile ‘TEXTFILE.TXT’ dlm=’,’;

input Name $ Month $ @;

if Month=’FEB’ then input Week1 Week2 Week3 Week4 Status $;

else if Month=’MAR’ then input Week1 Week2 Week3 Week4 Week5
Status $;

format Week1-Week5 dollar6.;

run;

proc print data=WORK.NUMBERS;

run;

D. data WORK.NUMBERS;

length Name $ 4 Month $ 3 Status $ 7;

infile ‘TEXTFILE.TXT’ dsd @;

input Name $ Month $;

if Month=’FEB’ then input Week1 Week2 Week3 Week4 Status $;

else if Month=’MAR’ then input Week1 Week2 Week3 Week4 Week5
Status $;

format Week1-Week5 dollar6.;

run;

proc print data=WORK.NUMBERS;

run;

 

Answer: C

 

Question: 112

 

Given the SAS data set WORK.PRODUCTS:

ProdId Price ProductType Sales Returns

—— ———- ————— ——- ———K12S
95.50 OUTDOOR 15 2

B132S 2.99 CLOTHING 300 10

R18KY2 51.99 EQUIPMENT 25 5

3KL8BY 6.39 OUTDOOR 125 15

DY65DW 5.60 OUTDOOR 45 5

DGTY23 34.55 EQUIPMENT 67 2

The following SAS program is submitted:

data WORK.REVENUE(drop=Sales Returns Price);

set WORK.PRODUCTS(keep=ProdId Price Sales Returns);

Revenue=Price*(Sales-Returns);

run;

How many variables does the WORK.REVENUE data set contain?

A. 2

B. 3

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

63

 



C. 4

D. 6

 

Answer: A

 

Question: 113

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.TOTAL_SALARY;

retain Total;

set WORK.SALARY;

by Department;

if First.Department

then Total=0;

Total=sum(Total, Wagerate);

if Last.Total;

run;

What is the initial value of the variable Total in the
following program?

A. 0

B. Missing

C. The value of the first observations Wagerate

D. Cannot be determined from the information given

 

Answer: B

 

Question: 114

 

Consider the following data step:

data WORK.NEW;

set WORK.OLD;

Count+1;

run;

The varaible Count is created using a sum statement. Which
statement regarding this variable is

true?

A. It is assigned a value 0 when the data step begins
execution.

B. It is assigned a value of missing when the data step
begins execution.

C. It is assigned a value 0 at compile time.

D. It is assigned a value of missing at compile time.

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

64

 



Answer: C

 

Question: 115

 

The data set WORK.REALESTATE has the variable LocalFee with
a format of 9. and a variable

CountryFee with a format of 7.;

The following SAS program is submitted:

data WORK.FEE_STRUCTURE;

format LocalFee CountryFee percent7.2;

set WORK.REALESTAT;

LocalFee=LocalFee/100;

CountryFee=CountryFee/100;

run;

What are the formats of the variables LOCALFEE and
COUNTRYFEE in the output dataset?

A. LocalFee has format of 9. and CountryFee has a format of
7.

B. LocalFee has format of 9. and CountryFee has a format of
percent7.2

C. Both LocalFee and CountryFee have a format of percent7.2

D. The data step fails execution; there is no format for
LocalFee.

 

Answer: C

 

Question: 116

 

Given the following raw data records:

—-|—-10—|—-20—|—-30

Susan*12/29/1970*10

Michael**6

The following output is desired:

Obs employee bdate years

1 Susan 4015 10

2 Michael . 6

Which SAS program correctly reads in the raw data?

A. data employees;

infile ‘file specification’ dlm=’*’;

input employee $ bdate : mmddyy10. years;

run;

B. data employees;

infile ‘file specification’ dsd=’*’;

input employee $ bdate mmddyy10. years;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

65

 



run;

C. data employees;

infile ‘file specification’ dlm dsd;

input employee $ bdate mmddyy10. years;

run;

D. data employees;

infile ‘file specification’ dlm=’*’ dsd;

input employee $ bdate : mmddyy10. years;

run;

 

Answer: D

 

Question: 117

 

Which of the following programs correctly invokes the DATA
Step Debugger:

A. data WORK.TEST debug;

set WORK.PILOTS;

State=scan(cityState,2,’ ‘);

if State=’NE’ then description=’Central’;

run;

B. data WORK.TEST debugger;

set WORK.PILOTS;

State=scan(cityState,2,’ ‘);

if State=’NE’ then description=’Central’;

run;

C. data WORK.TEST / debug;

set WORK.PILOTS;

State=scan(cityState,2,’ ‘);

if State=’NE’ then description=’Central’;

run;

D. data WORK.TEST / debugger;

set WORK.PILOTS;

State=scan(cityState,2,’ ‘);

if State=’NE’ then description=’Central’;

run;

 

Answer: C

 

Question: 118

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

66

 



Which step sorts the observations of a permanent SAS data
set by two variables and stores the

sorted observations in a temporary SAS data set?

A. proc sort out=EMPLOYEES data=EMPSORT;

by Lname and Fname;

run;

B. proc sort data=SASUSER.EMPLOYEES out=EMPSORT;

by Lname Fname;

run;

C. proc sort out=SASUSER.EMPLOYEES data=WORK.EMPSORT;

by Lname Fname;

run;

D. proc sort data=SASUSER.EMPLOYEES out=SASUSER.EMPSORT;

by Lname and Fname;

run;

 

Answer: B

 

Question: 119

 

Consider the data step:

data WORK.TEST;

infile ‘c:\class1.csv’ dsd;

input Name $ Sex $ Age Height Weight;

if Age NE 16 and Age NE 15 then Group=1;

else Group=2;

Which of the following assignment statements for variable
group are functionally equivalent to the

original statement used in the above data step?

A. if Age not in(15,16) then Group=1; else Group=2;

B. if (Age NE 16) or (Age NE 15) then Group=1; else Group=2;

C. where Age not between 15 and 16 then Group=1; else
Group=2;

D. both A or C will work.

 

Answer: A

 

Question: 120

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.ACCOUNTING;

set WORK.DEPARTMENT;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

67

 



length EmpId $6;

CharEmpid=EmpId;

run;

If data set WORK.DEPARTMENT has a numeric variable EmpId.
Which statement is true about

the output dataset?

A. The type of the variable CharEmpid is numeric.

B. The type of the variable CharEmpid is unknown.

C. The type of the variable CharEmpid is character.

D. The program fails to execute due to errors.

 

Answer: D

 

Question: 121

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.OUTDS;

do until(Prod GT 6);

Prod + 1;

end;

run;

What is the value of the variable Prod in the output data
set?

A. . (missing)

B. 6

C. 7

D. Undetermined, infinite loop.

 

Answer: C

 

Question: 122

 

The following SAS program is submitted:

data WORK.TOTAL;

set WORK.SALARY;

by Department Gender;

if First.<_insert_code_> then Payroll=0;

Payroll+Wagerate;

if Last.<_insert_code_>;

run;

The SAS data set WORK.SALARY is currently ordered by Gender
within Department. Which

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

68

 



inserted code will accumulate subtotals for each Gender
within Department?

A. Gender

B. Department

C. Gender Department

D. Department Gender

 

Answer: A

 

Question: 123

 

Which step displays a listing of all the data sets in the
WORK library?

A. proc contents lib=WORK

run;

B. proc contents lib=WORK.all;

run;

C. proc contents data=WORK._all_;

run;

D. proc contents data=WORK _ALL_;

run;

 

Answer: C

 

Question: 124

 

Given the SAS data set WORK.ORDERS:

WORK.ORDERS

order_id customer shipped

———- ———— ———-9341 Josh Martin 02FEB2009

9874 Rachel Lords 14MAR2009

10233 Takashi Sato 07JUL2009

The variable order_id is numeric; customer is character; and
shipped is numeric, contains a SAS date

value, and is shown with the DATE9. format. A programmer
would like to create a new variable,

ship_note, that shows a character value with the order_id, shipped
date, and customer name. For

example, given the first observation ship_note would have
the value “Order 9341 shipped on 02FEB2009

to Josh Martin”.

Which of the following statement will correctly create the
value and assign it to ship_note?

A. ship_note=catx(‘ ‘,’Order’,order_id,’shipped
on’,input(shipped,date9.),’to’,customer);

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

69

 



B. ship_note=catx(‘ ‘,’Order’,order_id,’shipped
on’,char(shipped,date9.),’to’,customer);

C. ship_note=catx(‘ ‘,’Order’,order_id,’shipped
on’,transwrd(shipped,date9.),’to’,customer);

D. ship_note=catx(‘ ‘,’Order’,order_id,’shipped
on’,put(shipped,date9.),’to’,customer);

 

Answer: D

 

Question: 125

 

After a SAS program is submitted, the following is written
to the SAS log:

105 data WORK.JANUARY;

106 set WORK.ALLYEAR(keep=Product Month Quantity Cost);

107 if Month=’JAN’ then output WORK.JANUARY;

108 Sales=Cost * Quantity;

109 drop=Month Quantity Cost;

—-22

ERROR 22-322: Syntax error, expecting one of the following:
!,

!!, , *, **, +, -,

, <=, <>, =, >, >=,

AND, EQ, GE, GT, IN, LE, LT, MAX, MIN, NE, NG, NL,

NOTIN, OR, ^=, |, ||, ~=.

110 run;

What data set option could be attached to WORK.JANUARY to
replace the DROP statement that

generated the error in the log?

A. (drop Month Quantity Cost)

B. (drop Month, Quantity, Cost)

C. (drop=Month, Quantity, Cost)

D. (drop=Month Quantity Cost)

 

Answer: A

 

Question: 126

 

Consider the following data step:

data WORK.TEST;

set SASHELP.CLASS(obs=5);

retain City ‘Beverly Hills’;

State=’California’;

run;

The computed variables City and State have their values
assigned using two different methods, a

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

70

 



RETAIN statement and an Assignment statement. Which
statement regarding this program is true?

A. The RETAIN statement is fine, but the value of City will
be truncated to 8 bytes as the

LENGTH statement has been omitted.

B. Both the RETAIN and assignment statement are being used
to initialize new variables and are

equally efficient. Method used is a matter of programmer
preference.

C. The assignment statement is fine, but the value of City
will be truncated to 8 bytes as the

LENGTH statement has been omitted.

D. City’s value will be assigned one time, State’s value 5
times.

 

Answer: D

 

Question: 127

 

Given the SAS data set WORK.ONE:

Obs Revenue2008 Revenue2009 Revenue2010

— —————- —————- —————1 1.2
1.6 2.0

The following SAS program is submitted:

data WORK.TWO;

set WORK.ONE;

Total=mean(of Rev:);

run;

What value will SAS assign to Total?

A. 3

B. 1.6

C. 4.8

D. The program fails to execute due to errors.

 

Answer: B

NEW QUESTIONS

 

Question: 128

 

A SAS program is submitted and the following SAS log is
produced:

2 data gt100;

3 set ia.airplanes

4 if mpg gt 100 then output;

22 202

ERROR: File WORK.IF.DATA does not exist.

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

71

 



ERROR: File WORK.MPG.DATA does not exist.

ERROR: File WORK.GT.DATA does not exist.

ERROR: File WORK.THEN.DATA does not exist.

ERROR: File WORK.OUTPUT.DATA does not exist.

ERROR 22‐322: Syntax error, expecting one of the
following: a name,

a quoted string, (, ;, END, KEY, KEYS, NOBS, OPEN, POINT,
_DATA_, _LAST_, _NULL_.

ERROR 202‐322: The option or parameter is not
recognized and will be ignored.

5 run;

The IA libref was previously assigned in this SAS session.

Which one of the following corrects the errors in the LOG?

A. Delete the word THEN on the IF statement.

B. Add a semicolon at the end of the SET statement.

C. Place quotes around the value on the IF statement.

D. Add an END statement to conclude the IF statement

 

Answer: B

 

Question: 129

 

The contents of the raw data file SIZE are listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

72 95

The following SAS program is submitted:

data test;

infile ‘size’;

input @1 height 2. @4 weight 2;

run;

Which one of the following is the value of the variable
WEIGHT in the output data set?

A. 2

B. 72

C. 95

D. . (missing numeric value)

 

Answer: A

 

Question: 130

 

A SAS PRINT procedure output of the WORK.LEVELS data set is
listed below:

Obs name level

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

72

 



1 Frank 1

2 Joan 2

3 Sui 2

4 Jose 3

5 Burt 4

6 Kelly .

7 Juan 1

The following SAS program is submitted:

data work.expertise;

set work.levels;

if level = . then

expertise = ‘Unknown’;

else if level = 1 then

expertise = ‘Low’;

else if level = 2 or 3 then

expertise = ‘Medium’;

else

expertise = ‘High’;

run;

Which of the following values does the variable EXPERTISE
contain?

A. Low, Medium, and High only

B. Low, Medium, and Unknown only

C. Low, Medium, High, and Unknown only

D. Low, Medium, High, Unknown, and ‘ ‘ (missing character
value)

 

Answer: B

 

Question: 131

 

The contents of the raw data file EMPLOYEE are listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

Ruth 39 11

Jose 32 22

Sue 30 33

John 40 44

The following SAS program is submitted:

data test;

infile ’employee’;

input employee_name $ 1‐4;

if employee_name = ‘Sue’ then input age 7‐8;

else input idnum 10‐11;

run;

Which one of the following values does the variable AGE
contain when the name of the employee is

“Sue”?

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

73

 



A. 30

B. 33

C. 40

D. . (missing numeric value)

 

Answer: D

 

Question: 132

 

The following SAS program is submitted:

libname sasdata ‘SAS‐data‐library’;

data test;

set sasdata.chemists;

if jobcode = ‘chem3’

then description = ‘Senior Chemist’;

else description = ‘Unknown’;

run;

A value for the variable JOBCODE is listed below:

JOBCODE

CHEM3

Which one of the following values does the variable
DESCRIPTION contain?

A. chem3

B. Unknown

C. Senior Chemist

D. ‘ ‘ (missing character value)

 

Answer: B

 

Question: 133

 

The following SAS program is submitted:

options pageno = 1;

proc print data = sasuser.houses;

run;

proc means data = sasuser.shoes;

run;

The report created by the PRINT procedure step generates 5
pages of output.

What is the page number on the first page of the report
generated by the MEANS procedure step?

A. 1

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

74

 



B. 2

C. 5

D. 6

 

Answer: D

 

Question: 134

 

Which one of the following SAS system options displays the
time on a report?

A. TIME

B. DATE

C. TODAY

D. DATETIME

 

Answer: B

 

Question: 135

 

Which one of the following SAS system options prevents the
page number from appearing on a report?

A. NONUM

B. NOPAGE

C. NONUMBER

D. NOPAGENUM

 

Answer: C

 

Question: 136

 

The following SAS program is submitted:

data work.new;

length word $7;

amount = 7;

if amount = 5 then word = ‘CAT’;

else if amount = 7 then word = ‘DOG’;

else word = ‘NONE!!!’;

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

75

 



amount = 5;

run;

Which one of the following represents the values of the
AMOUNT and WORD variables?

A. amount word

5 DOG

B. amount word

5 CAT

C. amount word

7 DOG

D. amount word

7 ‘ ‘ (missing character value)

 

Answer: A

 

Question: 137

 

The following SAS program is submitted:

proc means data = sasuser.houses std mean max;

var sqfeet;

run;

Which one of the following is needed to display the standard
deviation with only two decimal places?

A. Add the option MAXDEC = 2 to the MEANS procedure
statement.

B. Add the statement MAXDEC = 7.2; in the MEANS procedure
step.

C. Add the statement FORMAT STD 7.2; in the MEANS procedure
step.

D. Add the option FORMAT = 7.2 option to the MEANS procedure
statement.

 

Answer: A

 

Question: 138

 

Unless specified, which variables and data values are used
to calculate statistics in the MEANS

procedure?

A. non‐missing numeric variable values only

B. missing numeric variable values and non‐missing
numeric variable values only

C. non‐missing character variables and
non‐missing numeric variable values only

D. missing character variables, non‐missing character
variables, missing numeric variable values, and

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

76

 



non‐missing numeric variable values

 

Answer: A

 

Question: 139

 

The following SAS program is submitted:

proc sort data = sasuser.houses out = houses;

by style;

run;

proc print data = houses;

run;

Click on the Exhibit button to view the report produced.

style bedrooms baths price

CONDO 2 1.5 80050

3 2.5 79350

4 2.5 127150

2 2.0 110700

RANCH 2 1.0 64000

3 3.0 86650

3 1.0 89100

1 1.0 34550

SPLIT 1 1.0 65850

4 3.0 94450

3 1.5 73650

TWOSTORY 4 3.0 107250

2 1.0 55850

2 1.0 69250

4 2.5 102950

Which of the following SAS statement(s) create(s) the
report?

A. id style;

B. id style;

var style bedrooms baths price;

C. id style;

by style;

var bedrooms baths price;

D. id style;

by style;

var style bedrooms baths price;

 

Answer: C

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

77

 



Question: 140

 

A realtor has two customers. One customer wants to view a
list of homes selling for less than $60,000.

The other customer wants to view a list of homes selling for
greater than $100,000.

Assuming the PRICE variable is numeric, which one of the
following PRINT procedure steps will select all

desired observations?

A. proc print data = sasuser.houses;

where price lt 60000;

where price gt 100000;

run;

B. proc print data = sasuser.houses;

where price lt 60000 or price gt 100000;

run;

C. proc print data = sasuser.houses;

where price lt 60000 and price gt 100000;

run;

D. proc print data = sasuser.houses;

where price lt 60000 or where price gt 100000;

run;

 

Answer: B

 

Question: 141

 

The SAS data set BANKS is listed below:

BANKS

name rate

FirstCapital 0.0718

DirectBank 0.0721

VirtualDirect 0.0728

The following SAS program is submitted:

data newbank;

do year = 1 to 3;

set banks;

capital + 5000;

end;

run;

Which one of the following represents how many observations
and variables will exist in the SAS data

set NEWBANK?

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

78

 



A. 0 observations and 0 variables

B. 1 observations and 4 variables

C. 3 observations and 3 variables

D. 9 observations and 2 variables

 

Answer: B

 

Question: 142

 

The following SAS program is submitted:

data work.clients;

calls = 6;

do while (calls le 6);

calls + 1;

end;

run;

Which one of the following is the value of the variable
CALLS in the output data set?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

 

Answer: D

 

Question: 143

 

The following SAS program is submitted:

data work.pieces;

do while (n lt 6);

n + 1;

end;

run;

Which one of the following is the value of the variable N in
the output data set?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

 

Answer: C

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

79

 



Question: 144

 

A raw data record is listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

1999/10/25

The following SAS program is submitted:

data projectduration;

infile ‘file‐specification’;

input date $ 1 ‐ 10;

run;

Which one of the following statements completes the program
above and computes the duration of the

project in days as of today’s date?

A. duration = today( ) ‐ put(date,ddmmyy10.);

B. duration = today( ) ‐ put(date,yymmdd10.);

C. duration = today( ) ‐ input(date,ddmmyy10.);

D. duration = today( ) ‐ input(date,yymmdd10.);

 

Answer: D

 

Question: 145

 

The following SAS program is submitted:

data work.month;

date = put(’13mar2000’d,ddmmyy10.);

run;

Which one of the following represents the type and length of
the variable DATE in the output data set?

A. numeric, 8 bytes

B. numeric, 10 bytes

C. character, 8 bytes

D. character, 10 bytes

 

Answer: D

 

Question: 146

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting features

 

80

 



The following SAS program is submitted:

data work.month;

date = input(’13mar2000′,date9.);

run;

Which one of the following represents the type and length of
the variable DATE in the output data set?

A. numeric, 8 bytes

B. numeric, 9 bytes

C. character, 8 bytes

D. character, 9 bytes

 

Answer: A

 

Question: 147

 

The following SAS program is submitted:

data work.products;

Product_Number = 5461;

Item = ‘1001’;

Item_Reference = Item’/’Product_Number;

run;

Which one of the following is the value of the variable
ITEM_REFERENCE in the output data set?

A. 1001/5461

B. 1001/ 5461

C. . (missing numeric value)

D. The value can not be determined as the program fails to
execute due to errors.

 

Answer: D

 

Question: 148

 

The following SAS program is submitted:

data work.retail;

cost = ‘20000’;

total = .10 * cost;

run;

Which one of the following is the value of the variable
TOTAL in the output data set?

A. 2000

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

81

 



B. ‘2000’

C. . (missing numeric value)

D. ‘ ‘ (missing character value)

 

Answer: A

 

Question: 149

 

The following SAS program is submitted:

data work.test;

Author = ‘Agatha Christie’;

First = substr(scan(author,1,’ ,’),1,1);

run;

Which one of the following is the length of the variable
FIRST in the output data set?

A. 1

B. 6

C. 15

D. 200

 

Answer: D

 

Question: 150

 

The following SAS program is submitted:

data work.test;

Author = ‘Christie, Agatha’;

First = substr(scan(author,2,’ ,’),1,1);

run;

Which one of the following is the value of the variable
FIRST in the output data set?

A. A

B. C

C. Agatha

D. ‘ ‘ (missing character value)

 

Answer: A

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

82

 



Question: 151

 

The following SAS program is submitted:

data work.test;

Title = ‘A Tale of Two Cities, Charles J. Dickens’;

Word = scan(title,3,’ ,’);

run;

Which one of the following is the value of the variable WORD
in the output data set?

A. T

B. of

C. Dickens

D. ‘ ‘ (missing character value)

 

Answer: B

 

Question: 152

 

The following SAS program is submitted:

data work.test;

First = ‘Ipswich, England’;

City_Country = substr(First,1,7)!!’, ‘!!’England’;

run;

Which one of the following is the length of the variable
CITY_COUNTRY in the output data set?

A. 6

B. 7

C. 17

D. 25

 

Answer: D

 

Question: 153

 

The following SAS program is submitted:

data work.test;

First = ‘Ipswich, England’;

City = substr(First,1,7);

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

83

 



City_Country = City!!’, ‘!!’England’;

run;

Which one of the following is the value of the variable
CITY_COUNTRY in the output data set?

A. Ipswich!!

B. Ipswich, England

C. Ipswich, ‘England’

D. Ipswich , England

 

Answer: D

 

Question: 154

 

Which one of the following is true of the RETAIN statement
in a SAS DATA step program?

A. It can be used to assign an initial value to _N_ .

B. It is only valid in conjunction with a SUM function.

C. It has no effect on variables read with the SET, MERGE
and UPDATE statements.

D. It adds the value of an expression to an accumulator
variable and ignores missing values.

 

Answer: D

 

Question: 155

 

A raw data file is listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

squash 1.10

apples 2.25

juice 1.69

The following SAS program is submitted using the raw data
file above:

data groceries;

infile ‘file‐specification’;

input item $ cost;

run;

Which one of the following completes the program and
produces a grand total for all COST values?

A. grandtot = sum cost;

B. grandtot = sum(grandtot,cost);

C. retain grandtot 0;

grandtot = sum(grandtot,cost);

D. grandtot = sum(grandtot,cost);

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

84

 



output grandtot

 

Answer: C

 

Question: 156

 

The following SAS program is submitted:

libname sasdata ‘SAS‐data‐library’;

data test;

set sasdata.chemists (keep = job_code);

if job_code = ‘chem3’

then description = ‘Senior Chemist’;

run;

The variable JOB_CODE is a character variable with a length
of 6 bytes.

Which one of the following is the length of the variable
DESCRIPTION in the output data set?

A. 6 bytes

B. 8 bytes

C. 14 bytes

D. 200 bytes

 

Answer: C

 

Question: 157

 

The following SAS DATA step is submitted:

data work.accounting;

set work.department;

length jobcode $ 12;

run;

The WORK.DEPARTMENT SAS data set contains a character
variable named JOBCODE with a length of 5.

Which one of the following is the length of the variable
JOBCODE in the output data set?

A. 5

B. 8

C. 12

D. The length cannot be determined as the program fails to
execute due to errors.

 

Answer: A

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

85

 



Question: 158

 

Which one of the following SAS statements renames two
variables?

A. set work.dept1

work.dept2(rename = (jcode = jobcode)

(sal = salary));

B. set work.dept1

work.dept2(rename = (jcode = jobcode

sal = salary));

C. set work.dept1

work.dept2(rename = jcode = jobcode

sal = salary);

D. set work.dept1

work.dept2(rename = (jcode jobcode)

(sal salary));

 

Answer: B

 

Question: 159

 

The following SAS program is submitted:

data work.company;

set work.dept1(keep = jobcode)

work.dept2(rename = (jcode = jobcode));

run;

Which one of the following is the result?

A. The variable JCODE is written to the output data set.

B. The variable JOBCODE is written to the output data set.

C. Neither variable JCODE nor JOBCODE is written to the
output data set.

D. The program fails to execute due to errors.

 

Answer: B

 

Question: 160

 

The following SAS program is submitted:

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting features

 

86

 



data work.staff;

JobCategory = ‘FA’;

JobLevel = ‘1’;

JobCategory = JobCategory || JobLevel;

run;

Which one of the following is the value of the variable
JOBCATEGORY in the output data set?

A. FA

B. FA1

C. FA 1

D. ‘ ‘ (missing character value)

 

Answer: A

 

Question: 161

 

The following SAS program is submitted:

data work.one;

x = 3;

y = 2;

z = x ** y;

run;

Which one of the following is the value of the variable Z in
the output data set?

A. 6

B. 9

C. . (missing numeric value)

D. The program fails to execute due to errors.

 

Answer: B

 

Question: 162

 

The SAS data set named WORK.TEST is listed below:

capacity airplanetype staff

150 Large 10

Which one of the following SAS programs created this data
set?

A. data work.test;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

87

 



capacity = 150;

if 100 le capacity le 200 then

airplanetype = ‘Large’ and staff = 10;

else airplanetype = ‘Small’ and staff = 5;

run;

B. data work.test;

capacity = 150;

if 100 le capacity le 200 then

do;

airplanetype = ‘Large’;

staff = 10;

end;

else

do;

airplanetype = ‘Small’;

staff = 5;

end;

run;

C. data work.test;

capacity = 150;

if 100 le capacity le 200 then

do;

airplanetype = ‘Large’;

staff = 10;

else

do;

airplanetype = ‘Small’;

staff = 5;

end;

run;

D. data work.test;

 

capacity = 150;

if 100 le capacity le 200 then;

airplanetype = ‘Small’;

staff = 5;

else;

airplanetype = ‘Large’;

staff = 10;

run;

 

Answer: B

 

Question: 163

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

88

 



The SAS data set EMPLOYEE_INFO is listed below:

IDNumber Expenses

2542 100.00

3612 133.15

2198 234.34

2198 111.12

The following SAS program is submitted:

proc sort data = employee_info;

run;

Which one of the following BY statements completes the
program and sorts the data sequentially by

descending expense values within

each descending IDNUMBER value?

A. by descending IDNumber Expenses;

B. by (IDNumber Expenses) descending;

C. by IDNumber descending Expenses descending;

D. by descending IDNumber descending Expenses;

 

Answer: D

 

Question: 164

 

The following SAS program is submitted:

libname company ‘SAS‐data‐library’;

proc sort data = company.payroll;

by EmployeeIDNumber;

run;

Write access has been granted to the COMPANY library.

Which one of the following represents how the observations
are sorted?

A. COMPANY.PAYROLL is recreated in sorted order by
EmployeeIDNumber.

B. COMPANY.PAYROLL is stored in original order, and a new
data set PAYROLL is created in sorted order

by EmployeeIDNumber.

C. COMPANY.PAYROLL is stored in original order, and a new
data set COMPANY.PAYROLLSORTED is

created in sorted order by EmployeeIDNumber.

D. COMPANY.PAYROLL is recreated in sorted order by
EmployeeIDNumber, and a new data set PAYROLL

is created in sorted order by EmployeeIDNumber

 

Answer: A

 

Question: 165

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

89

 



The SAS data set WORK.AWARDS is listed below:

fname points

Amy 2

Amy 1

Gerard 3

Wang 3

Wang 1

Wang 2

The following SAS program is submitted:

proc sort data = work.awards;

by descending fname points;

run;

Which one of the following represents how the observations
are sorted?

A. Wang 3

Gerard 3

Wang 2

Amy 2

Wang 1

Amy 1

B. Wang 3

Wang 2

Wang 1

Gerard 3

Amy 2

Amy 1

C. Wang 3

Wang 1

Wang 2

Gerard 3

Amy 2

Amy 1

D. Wang 1

Wang 2

Wang 3

Gerard 3

Amy 1

Amy 2

 

Answer: D

 

Question: 166

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

90

 



The observations in the SAS data set WORK.TEST are ordered
by the values of the variable SALARY.

The following SAS program is submitted:

proc sort data = work.test out = work.testsorted;

by name;

run;

Which one of the following is the result of the SAS program?

A. The data set WORK.TEST is stored in ascending order by
values of the NAME variable.

B. The data set WORK.TEST is stored in descending order by
values of the NAME variable.

C. The data set WORK.TESTSORTED is stored in ascending order
by values of the NAME variable.

D. The data set WORK.TESTSORTED is stored in descending
order by values of the NAME variable.

 

Answer: C

 

Question: 167

 

Which one of the following statements is true regarding the
name of a SAS array?

A. It is saved with the data set.

B. It can be used in procedures.

C. It exists only for the duration of the DATA step.

D. It can be the same as the name of a variable in the data
set.

 

Answer: C

 

Question: 168

 

The following SAS program is submitted:

data stats;

set revenue;

array weekly{5} mon tue wed thu fri;

total = weekly{i} * .25;

output;

end;

run;

Which one of the following DO statements completes the
program and processes the elements of the

WEEKLY array?

A. do i = 1 to 5;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

91

 



B. do weekly{i} = 1 to 5;

C. do i = mon tue wed thu fri;

D. A DO loop cannot be used because the variables referenced
do not end in a digit.

 

Answer: A

 

Question: 169

 

The following SAS program is submitted:

data work.test;

array agents{4} $ 12 sales1 ‐ sales4;

run;

Which one of the following represents the variables that are
contained in the output data set?

A. SALES1, SALES2, SALES3, SALES4

B. AGENTS1, AGENTS2, AGENTS3, AGENTS4

C. None, the DATA step fails because the ARRAY statement can
reference only numeric data.

D. None, the DATA step fails because the ARRAY statement can
reference only pre‐existing variables.

 

Answer: A

 

Question: 170

 

On which portion(s) of a SAS data set does the PRINT
procedure report?

A. the data portion only

B. the descriptor portion only

C. the descriptor portion and the data portion

D. neither the data portion nor the descriptor portion

 

Answer: A

 

Question: 171

 

Which one of the following SAS procedures displays the data
portion of a SAS data set?

A. PRINT

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

92

 



B. FSLIST

C. CONTENTS

D. DATASETS

 

Answer: A

 

Question: 172

 

The following SAS program is submitted:

proc contents data = sasuser.airplanes;

run;

Which one of the following is produced as output?

A. the data portion of every data set in the SASUSER library

B. the data portion of the data set SASUSER.AIRPLANES only

C. the descriptor portion of every data set in the SASUSER
library

D. the descriptor portion of the data set SASUSER.AIRPLANES
only

 

Answer: D

 

Question: 173

 

A raw data file is listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

John McCloskey 35 71

June Rosesette 10 43

Tineke Jones 9 37

The following SAS program is submitted using the raw data
file as input:

data work.homework;

infile ‘file‐specification’;

input name $ age height;

if age LE 10;

run;

How many observations will the WORK.HOMEWORK data set
contain?

A. 0

B. 2

C. 3

D. No data set is created as the program fails to execute
due to errors.

 

Answer: C

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

93

 



Question: 174

 

The SASDAT

A.BANKS data set has five observations when the following
SAS program is submitted:

libname sasdata ‘SAS‐data‐library’;

data allobs;

set sasdata.banks;

capital=0;

do year = 2000 to 2020 by 5;

capital + ((capital+2000) * rate);

output;

end;

run;

How many observations will the ALLOBS data set contain?

A. 5

B. 15

C. 20

D. 25

 

Answer: D

 

Question: 175

 

The following SAS program is submitted:

data allobs;

set sasdata.origin (firstobs = 75 obs = 499);

run;

The SAS data set SASDAT

A.ORIGIN contains 1000 observations.

How many observations does the ALLOBS data set contain?

A. 424

B. 425

C. 499

D. 1000

 

Answer: B

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

94

 



Question: 176

 

The following SAS program is submitted:

data _null_;

set old (keep = prod sales1 sales2);

file ‘file‐specification’;

put sales1 sales2;

run;

Which one of the following default delimiters separates the
fields in the raw data file created?

A. : (colon)

B. (space)

C. , (comma)

D. ; (semicolon)

 

Answer: B

 

Question: 177

 

The contents of the raw data file TEAM are listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

Janice 10

Henri 11

Michael 11

Susan 12

The following SAS program is submitted:

data group;

infile ‘team’;

input name $15. age 2.;

file ‘file‐specification’;

put name $15. +5 age 2.;

run;

Which one of the following describes the output created?

A. a raw data file only

B. a SAS data set named GROUP only

C. a SAS data set named GROUP and a raw data file

D. No output is generated as the program fails to execute
due to errors.

 

Answer: C

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

95

 



Question: 178

 

The contents of the SAS data set PERM.JAN_SALES are listed
below:

VARIABLE NAME TYPE

idnum character variable

sales_date numeric date value

A comma delimited raw data file needs to be created from the
PERM.JAN_SALES data set. The

SALES_DATE values need to be in a MMDDYY10 form.

Which one of the following SAS DATA steps correctly creates
this raw data file?

A. libname perm ‘SAS‐data‐library’;

data _null_;

set perm.jan_sales;

file ‘file‐specification’ dsd = ‘,’;

put idnum sales_date : mmddyy10.;

run;

B. libname perm ‘SAS‐data‐library’;

data _null_;

set perm.jan_sales;

file ‘file‐specification’ dlm = ‘,’;

put idnum sales_date : mmddyy10.;

run;

C. libname perm ‘SAS‐data‐library’;

data _null_;

set perm.jan_sales;

file ‘file‐specification’;

put idnum sales_date : mmddyy10. dlm = ‘,’;

run;

D. libname perm ‘SAS‐data‐library’;

data _null_;

set perm.jan_sales;

file ‘file‐specification’;

put idnum sales_date : mmddyy10. dsd = ‘,’;

run;

 

Answer: B

 

Question: 179

 

The following SAS program is submitted:

libname temp ‘SAS‐data‐library’;

data work.new;

set temp.jobs;

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

96

 



format newdate mmddyy10.;

qdate = qtr(newdate);

ddate = weekday(newdate);

run;

proc print data = work.new;

run;

The variable NEWDATE contains the SAS date value for April
15, 2000.

What output is produced if April 15, 2000 falls on a
Saturday?

A. Obs newdate qdate ddate

1 APR152000 2 6

B. Obs newdate qdate ddate

1 04/15/2000 2 6

C. Obs newdate qdate ddate

1 APR152000 2 7

D. Obs newdate qdate ddate

1 04/15/2000 2 7

 

Answer: D

 

Question: 180

 

The following SAS program is submitted:

data work.report;

set work.sales_info;

if qtr(sales_date) ge 3;

run;

The SAS data set WORK.SALES_INFO has one observation for
each month in the year 2000 and the

variable SALES_DATE which

contains a SAS date value for each of the twelve months.

How many of the original twelve observations in
WORK.SALES_INFO are written to the WORK.REPORT

data set?

A. 2

B. 3

C. 6

D. 9

 

Answer: C

 

Question: 181

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

97

 



The following SAS program is submitted:

data revenue;

set year_1;

var1 = mdy(1,15,1960);

run;

Which one of the following values does the variable named
VAR1 contain?

A. 14

B. 15

C. 1151960

D. ‘1/15/1960’

 

Answer: A

 

Question: 182

 

The following SAS program is submitted:

data work.new;

mon = 3;

day = 23;

year = 2000;

date = mdy(mon,day,year);

run;

Which one of the following is the value of the DATE
variable?

A. a character string with the value ’23mar2000′

B. a character string with the value ’03/23/2000′

C. a numeric value of 14692, which represents the SAS date
value for March 23, 2000

D. a numeric value of 3232000, which represents the SAS date
value for March 23, 2000

 

Answer: C

 

Question: 183

 

The following SAS DATA step executes on Monday, April 25,
2000:

data newstaff;

set staff;

start_date = today();

run;

Which one of the following is the value of the variable
START_DATE in the output data set?

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

98

 



A. a character string with the value ’04/25/2000′

B. a character string with the value ‘Monday, April 25,
2000’

C. the numeric value 14725, representing the SAS date for
April 25, 2000

D. the numeric value 04252000, representing the SAS date for
April 25, 2000

 

Answer: C

 

Question: 184

 

The following SAS DATA step is submitted:

data sasdata.atlanta

sasdata.boston

work.portland

work.phoenix;

set company.prdsales;

if region = ‘NE’ then output boston;

if region = ‘SE’ then output atlanta;

if region = ‘SW’ then output phoenix;

if region = ‘NW’ then output portland;

run;

Which one of the following is true regarding the output data
sets?

A. No library references are required.

B. The data sets listed on all the IF statements require a
library reference.

C. The data sets listed in the last two IF statements
require a library reference.

D. The data sets listed in the first two IF statements
require a library reference.

 

Answer: D

 

Question: 185

 

Which one of the following SAS DATA steps saves the
temporary data set named MYDATA as a

permanent data set?

A. libname sasdata ‘SAS‐data‐library’;

data sasdata.mydata;

copy mydata;

run;

B. libname sasdata ‘SAS‐data‐library’;

data sasdata.mydata;

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

99

 



keep mydata;

run;

C. libname sasdata ‘SAS‐data‐library’;

data sasdata.mydata;

save mydata;

run;

D. libname sasdata ‘SAS‐data‐library’;

data sasdata.mydata;

set mydata;

run;

 

Answer: D

 

Question: 186

 

The following SAS DATA step is submitted:

libname temp ‘SAS‐data‐library’;

data temp.report;

set sasuser.houses;

newvar = price * 1.04;

run;

Which one of the following statements is true regarding the
program above?

A. The program is reading from a temporary data set and
writing to a temporary data set.

B. The program is reading from a temporary data set and
writing to a permanent data set.

C. The program is reading from a permanent data set and
writing to a temporary data set.

D. The program is reading from a permanent data set and
writing to a permanent data set.

 

Answer: D

 

Question: 187

 

The following SAS SORT procedure step generates an output
data set:

proc sort data = sasuser.houses out = report;

by style;

run;

In which library is the output data set stored?

A.WORK

B.REPORT.

C.HOUSES

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

100

 



D.SASUSER

 

Answer: A

 

Question: 188

 

The SAS data sets WORK.EMPLOYEE and WORK.SALARY are listed
below:

WORK.EMPLOYEE WORK.SALARY

fname age fname salary

Bruce 30 Bruce 25000

Dan 40 Bruce 35000

Dan 25000

The following SAS program is submitted:

data work.empdata;

merge work.employee

work.salary;

by fname;

totsal + salary;

run;

How many variables are output to the WORK.EMPDATA data set?

A. 3

B. 4

C. 5

D. No variables are output to the data set as the program
fails to execute due to errors

 

Answer: B

 

Question: 189

 

The contents of two SAS data sets named EMPLOYEE and SALARY
are listed below:

EMPLOYEE SALARY

name age name salary

Bruce 30 Bruce 40000

Dan 35 Bruce 35000

Dan 37000

Dan .

The following SAS program is submitted:

data work.empsalary;

merge work.employee (in = inemp)

work.salary (in = insal);

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

101

 



by name;

if inemp and insal;

run;

How many observations will the data set WORK.EMPSALARY
contain?

A. 2

B. 4

C. 5

D. 6

 

Answer: A

 

Question: 190

 

A raw data file is listed below:

RANCH,1250,2,1,Sheppard Avenue,”$64,000″

SPLIT,1190,1,1,Rand Street,”$65,850″

CONDO,1400,2,1.5,Market Street,”80,050″

TWOSTORY,1810,4,3,Garris Street,”$107,250″

RANCH,1500,3,3,Kemble Avenue,”$86,650″

SPLIT,1615,4,3,West Drive,”94,450″

SPLIT,1305,3,1.5,Graham Avenue,”$73,650″

The following SAS program is submitted using the raw data
file as input:

data work.condo_ranch;

infile ‘file‐specification’ dsd;

input style $ @;

if style = ‘CONDO’ or style = ‘RANCH’;

input sqfeet bedrooms baths street $ price : dollar10.;

run;

How many observations will the output data set contain?

A. 0

B. 3

C. 5

D. 7

 

Answer: B

 

Question: 191

 

A raw data file is listed below:

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

102

 



RANCH,1250,2,1,Sheppard Avenue,”$64,000″

SPLIT,1190,1,1,Rand Street,”$65,850″

CONDO,1400,2,1.5,Market Street,”80,050″

TWOSTORY,1810,4,3,Garris Street,”$107,250″

RANCH,1500,3,3,Kemble Avenue,”$86,650″

SPLIT,1615,4,3,West Drive,”94,450″

SPLIT,1305,3,1.5,Graham Avenue,”$73,650″

The following SAS program is submitted using the raw data
file as input:

data work.condo_ranch;

infile ‘file‐specification’ dsd;

input style $ @;

if style = ‘CONDO’ or style = ‘RANCH’ then

input sqfeet bedrooms baths street $ price : dollar10.;

run;

How many observations does the WORK.CONDO_RANCH data set
contain?

A. 0

B. 3

C. 5

D. 7

 

Answer: D

 

Question: 192

 

The contents of the raw data file FURNITURE are listed
below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

chair,,table

chair,couch,table

The following SAS program is submitted:

data stock;

infile ‘furniture’ dsd;

input item1 $ item2 $ item3 $;

run;

Which one of the following is the value of the variable
named ITEM2 in the first observation of the

output data set?

A. table

B. ,table

C. . (missing numeric value)

D. ‘ ‘ (missing character value)

 

Answer: D

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

103

 



Question: 193

 

The following SAS program is submitted and reads 100 records
from a raw data file:

data work.total;

infile ‘file‐specification’ end = eof;

input name $ salary;

totsal + salary;

run;

Which one of the following IF statements writes the last
observation to the output data set?

A. if end = 0;

B. if eof = 0;

C. if end = 1;

D. if eof = 1;

 

Answer: D

 

Question: 194

 

The following SAS program is submitted:

libname rawdata1 ‘location of SAS data library’;

filename rawdata2 ‘location of raw data file’;

data work.testdata;

infile

input sales1 sales2;

run;

Which one of the following is needed to complete the program
correctly?

A. rawdata1

B. rawdata2

C. ‘rawdata1’

D. ‘rawdata2’

 

Answer: B

 

Question: 195

 

The following SAS program is submitted:

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211, try
our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

104

 



proc print data = sasuser.houses;

run;

proc means data = sasuser.shoes;

run;

Which one of the following OPTIONS statements resets the
page number to 1 for the second report?

A. options pageno = 1;

B. options pagenum = 1;

C. options reset pageno = 1;

D. options reset pagenum = 1;

 

Answer: A

 

Question: 196

 

Which one of the following is true of the SUM statement in a
SAS DATA step program?

A. It is only valid in conjunction with a SUM function.

B. It is not valid with the SET, MERGE and UPDATE
statements.

C. It adds the value of an expression to an accumulator
variable and ignores missing values.

D. It does not retain the accumulator variable value from
one iteration of the SAS DATA step to the next.

 

Answer: C

 

Question: 197

 

When the following SAS program is submitted, the data set
SASDAT

A.PRDSALES contains 5000

observations:

libname sasdata ‘SAS‐data‐library’;

options obs = 500;

proc print data = sasdata.prdsales (firstobs = 100);

run;

options obs = max;

proc means data = sasdata.prdsales (firstobs = 500);

run;

How many observations are processed by each procedure?

A. 400 for PROC PRINT

4500 for PROC MEANS

B. 401 for PROC PRINT

4501 for PROC MEANS

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

105

 



C. 401 for PROC PRINT

4500 for PROC MEANS

D. 500 for PROC PRINT

5000 for PROC MEANS

 

Answer: B

 

Question: 198

 

The contents of the raw data file AMOUNT are listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

$1,234

The following SAS program is submitted:

data test;

infile ‘amount’;

input @1 salary 6.;

if _error_ then description = ‘Problems’;

else description = ‘No Problems’;

run;

Which one of the following is the value of the DESCRIPTION
variable?

A. Problems

B. No Problems

C. ‘ ‘ (missing character value)

D. The value can not be determined as the program fails to
execute due to errors.

 

Answer: A

 

Question: 199

 

The contents of the raw data file NAMENUM are listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

Joe xx

The following SAS program is submitted:

data test;

infile ‘namenum’;

input name $ number;

run;

Which one of the following is the value of the NUMBER
variable?

A. xx

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

106

 



B. Joe

C. . (missing numeric value)

D. The value can not be determined as the program fails to
execute due to errors.

 

Answer: C

 

Question: 200

 

Which one of the following is true when SAS encounters a
data error in a DATA step?

A. The DATA step stops executing at the point of the error,
and no SAS data set is created.

B. A note is written to the SAS log explaining the error,
and the DATA step continues to execute.

C. A note appears in the SAS log that the incorrect data
record was saved to a separate SAS file for

further examination.

D. The DATA step stops executing at the point of the error,
and the resulting DATA set contains

observations up to that point.

 

Answer: B

 

Question: 201

 

The following SAS program is submitted:

data work.totalsales (keep = monthsales{12} );

set work.monthlysales (keep = year product sales);

array monthsales {12} ;

do i=1 to 12;

monthsales{i} = sales;

end;

run;

The data set named WORK.MONTHLYSALES has one observation per
month for each of five years for a

total of 60 observations.

Which one of the following is the result of the above
program?

A. The program fails execution due to data errors.

B. The program fails execution due to syntax errors.

C. The program executes with warnings and creates the
WORK.TOTALSALES data set.

D. The program executes without errors or warnings and
creates the WORK.TOTALSALES data set

 

Answer: B

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

107

 



Question: 202

 

The following SAS program is submitted:

data work.totalsales;

set work.monthlysales(keep = year product sales);

retain monthsales {12} ;

array monthsales {12} ;

do i = 1 to 12;

monthsales{i} = sales;

end;

cnt + 1;

monthsales{cnt} = sales;

run;

The data set named WORK.MONTHLYSALES has one observation per
month for each of five years for a

total of 60 observations.

Which one of the following is the result of the above
program?

A. The program fails execution due to data errors.

B. The program fails execution due to syntax errors.

C. The program runs with warnings and creates the
WORK.TOTALSALES data set with 60 observations.

D. The program runs without errors or warnings and creates
the WORK.TOTALSALES data set with 60

observations

 

Answer: B

 

Question: 203

 

The following SAS program is submitted:

data work.january;

set work.allmonths (keep = product month num_sold cost);

if month = ‘Jan’ then output work.january;

sales = cost * num_sold;

keep = product sales;

run;

Which variables does the WORK.JANUARY data set contain?

A. PRODUCT and SALES only

B. PRODUCT, MONTH, NUM_SOLD and COST only

C. PRODUCT, SALES, MONTH, NUM_SOLD and COST only

D. An incomplete output data set is created due to syntax
errors.

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

108

 



Answer: D

 

Question: 204

 

The contents of the raw data file CALENDAR are listed below:

‐‐‐‐‐‐‐‐10‐‐‐‐‐‐‐20‐‐‐‐‐‐‐30

01012000

The following SAS program is submitted:

data test;

infile ‘calendar’;

input @1 date mmddyy10.;

if date = ‘01012000’d then event = ‘January 1st’;

run;

Which one of the following is the value of the EVENT
variable?

A. 01012000

B. January 1st

C. (missing numeric value)

D. The value cannot be determined as the program fails to
execute due to errors

 

Answer: D

 

For interactive and self-paced preparation of exam A00-211,
try our practice exams.

Practice exams also include self assessment and reporting
features

 

109

 



 

Friday August 2, 2019

0 responses on "Bse SAS"

Leave a Message

Certificate Code

Contact Us

Great Online Training
C/o S V Residency,Flat No"301,
Plot No:528&531B,Ramnagar,
SVRC0528, Kondapur, Hyderabad, Telangana 500084
E mail : support@greatonlinetraining.com
India : +91-9966956770
USA : +1 (551) 226-6061
Skype : greatonlinetrainer
Whatsapp : +91-9966956770
top
Loading...
1
Live chat with us ?
Powered by